Ga naar hoofdinhoud

Energie besparen in je magazijn


Bewust omgaan met je energieverbruik is een populair onderwerp geworden. Niet alleen particulieren willen duurzamere energie en een lagere energierekening, ook van bedrijven wordt verwacht dat ze op een verantwoorde wijze omgaan met hun energieverbruik. Een van de grootst denkbare energievreters zijn magazijnen waar producten liggen opgeslagen. Hier branden doorgaans veel lampen en wordt de temperatuur gereguleerd, waardoor er veel warmte of juist kou gegenereerd moet worden. Hier valt echter ook een hoop winst te behalen wat betreft energiebesparing. We geven een aantal potentiële opties om te besparen.

Het juiste energiecontract

Prijzen voor stroom en gas zijn veranderlijk. Momenteel liggen de prijzen laag. Dat betekent dus dat het een goed moment is om een nieuw energiecontract af te sluiten. Wanneer heb je jouw huidige energiecontract afgesloten en met welke looptijd? Het kan goed zijn dat deze looptijd al verstreken is, en dat betekent dat je zonder boete kunt overstappen. Natuurlijk zijn er veel aanbieders, dus grondig de kosten van het verbruik van je energie vergelijken bij verschillende aanbieders is van belang. Bekijk hier de goedkoopste energieleverancier voor jouw magazijn.

Maatregelen tegen verlies van warmte of kou

Sla jij in jouw magazijn producten op die op een constante temperatuur bewaard moeten worden? Dan kun je proberen te besparen door maatregelen te treffen die het verlies van warmte of juist kou inperken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld automatisch sluitende deuren of luchtsluizen laten installeren. Je kunt ook tochtgordijnen of isolatiemateriaal inzetten om het verlies van warmte of kou te beperken.

Zuinigere koelinstallatie

Maak jij in jouw magazijn gebruik van een koelinstallatie, dan kan het ter zake doen hoe oud deze is. De kans is groot dat als je een wat oudere koelinstallatie hebt, er energiezuinigere installaties beschikbaar zijn. Natuurlijk is dit in eerste instantie een flinke investering, maar deze betaalt zich terug door een aanmerkelijk lager energieverbruik.

Zonnepanelen

Een manier om te besparen op je energierekening, is door minder stroom af te nemen bij een aanbieder. Dat kan wanneer je zelf energie produceert door het gebruik van zonnepanelen. Platte bedrijfsdaken bieden daar vaak veel ruimte voor en lenen zich er ook uitstekend voor. Op platte daken kun je namelijk zelf bepalen in welke hoek je de panelen plaatst voor een optimale opbrengst. Huur je het pand slechts? Overleg de mogelijkheid van zonnepanelen met de verhuurder.

Verlichting

De kans is groot dat je stellingpaden hebt in je magazijn, en dat je hier verlichting boven hebt hangen. Je kunt deze lampen aansluiten op een bewegingsmelder, zodat het licht alleen aan is als er daadwerkelijk iemand in het stellingpad is. Gaat het om lange paden, gebruik dan meerdere bewegingsmelders en plaats de meest gebruikte voorraad vooraan. Heb je nog geen LED verlichting, vervang dan je huidige verlichting. LED lampen zijn immers een stuk zuiniger. Je kunt ook zogenaamde schemerschakelaar of daglichtsensor gebruiken wanneer er veel daglicht binnenkomt. Hiermee kun je ervoor zorgen dat de verlichting alleen aan is wanneer de lichtopbrengst onder een bepaald punt (bijvoorbeeld 150 lux) komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven