Wil je je magazijn slimmer laten draaien? Verdiep je dan eens in het LEAN-principe samen met DMAIC (Definieer, Meet, Analyseer, Verbeter, Controleer) en Continuous Improvement. Op deze manier kun je je voortdurend verbeteren. Je kunt het eigenlijk vergelijken met de training van een topsporter: je begint met meten, werkt aan verbeteringen en blijft meten om steeds beter te worden. Met het LEAN-model kun je meer structuur in je werkzaamheden brengen, of je nu met bedrukte dozen op maat werkt of grote pallets. Deze cyclus zal nooit stoppen, want het kan toch altijd beter?
KPI’s voor ontvangst, opslag en voorraadbeheer
Daarnaast moet je altijd gebruik maken van de juiste meetbare Key Performance Indicators (KPI’s). KPI’s zijn cijfers die specifieke dingen in je magazijnwerk meten. Neem bijvoorbeeld de Receiving en Put-Away KPI. Dit is in een KPI die kijkt naar hoe goed je goederen ontvangt en opslaat. Je kunt dit eenvoudig meten per uur en ook per medewerker. Het is super efficiënt omdat je zo een beter beeld krijgt van de inslagkosten. Dit proces begint bij de goederenontvangst. Wanneer dit op orde is, zie je de resultaten ook bij de controle, picking, packing en shipping. Daarnaast heb je de Storage KPI, die kijkt naar hoe nauwkeurig je voorraad beheert. Wanneer de voorraad niet op orde is, kun je tegen grote problemen aanlopen. Je wilt voorraadverschillen zoveel mogelijk voorkomen en daarom moet je deze KPI zeker gebruiken.
KPI’s voor picking, packing en shipping
Een derde KPI is de Picking en Packing KPI. Deze indicator laat zien hoe efficiënt je orders verwerkt. Loonkosten kunnen namelijk erg hoog zijn en daarom moet je dit in de gaten houden. Dus: hoeveel orders en items doet iedere medewerker per uur? Hoelang duurt het pick en packen van een brievenbusdoos, verzendkoker of autolock dozen? Tot slot heb je de Shipping KPI. Vaak moet je het product binnen dezelfde dag nog verzenden. Het is dus verstandig om dit te meten. Zijn de orders op tijd klaar en worden ze op tijd verzonden? Worden ze ook op tijd bezorgd? Je kunt hiervoor KPI’s opstellen. Met deze KPI’s krijg je meer grip op je processen en kun je je magazijn efficiënter maken.
KPI voor retourneringen
Er zijn dus een heleboel KPI’s, maar het is ook slim om in de gaten te houden hoeveel spullen of bestellingen worden teruggestuurd in vergelijking met alles wat mensen bestellen. Dit laat zien hoe vaak mensen iets terugsturen en waarom ze dat doen. Komt het omdat de producten beschadigd zijn, niet aan hun verwachtingen voldoen of om andere redenen? Wanneer je hier inzicht in krijgt, kun je ook gericht aan verbeteringen werken. Hoe ga jij je magazijn optimaliseren?
Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie