Een veilig magazijn, wat heb je daarvoor nodig? • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Een veilig magazijn, wat heb je daarvoor nodig?


Het soort bedrijf of de branche waarin dit actief is, bepaalt welke risico’s er gelopen worden. Is er sprake van een bedrijf in de logistieke sector, of van een productiebedrijf? Of gaat het om een webshop waarvan de producten in een magazijn worden bewaard?

Dan is de werkgever volgens de Arbowetgeving wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving voor medewerkers. En dat is ingewikkeld, want in een magazijn worden er vaak grote en zware materialen of pallets verplaatst met behulp van machines, in de hoogte gewerkt en het zicht is vaak slecht. Wat heb je allemaal nodig voor een veilig magazijn?

Persoonlijke bescherming voor medewerkers

Allereerst is het belangrijk dat medewerkers goed zichtbaar zijn. Het dragen van fluorescerende werkkleding, zoals een veiligheidshesje of overall, is daarom ook echt een must in een magazijn. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers beschermd zijn tegen vallende artikelen. Voorzie daarom in helmen en veiligheidsschoenen.

Het verkeer in goede banen leiden

In een magazijn kruisen allerlei verkeersstromen elkaar. Bovendien belemmeren hoge stellages het zicht. Net als buiten op straat en daarom zijn er signaleringen en regels nodig om het verkeer in goede banen te leiden. Vloer- of rijbaanmarkering in de vorm van tape, pionnen, verf of hekken geeft duidelijk aan wie zich waar veilig kan bevinden. Ook borden of stickers kunnen als markering dienen, om medewerkers erop te attenderen waar ze op moeten letten. Tot slot spelen ook veiligheidsspiegels een belangrijke rol in een veilig magazijn. Voorbeelden hiervan zijn observatiespiegels en verkeersspiegels. Zorg er overigens goed voor dat de verkeersregels goed worden nageleefd.

Beveiliging van materiaal in een magazijn

Hierboven is vooral ingegaan op de veiligheid van medewerkers. Bekijk je het onderwerp ‘veiligheid’ vanuit een breder perspectief? Dan kun je het ook betrekken op de materialen en producten die in het magazijn aanwezig zijn. De waarde van de opgeslagen goederen kan groot zijn, dus het is zeker niet verkeerd ook deze goed te beschermen. Hierbij kun je denken aan aanrijdbeveiliging, stellingbescherming, beschermbeugels en beschermprofielen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven