Ga naar hoofdinhoud

Een foodtruck en jeu-de-boulesbaan: dc’s worden steeds moderner


Distributiecentra worden steeds moderner. Sommige warehouses in de Verenigde Staten beschikken bijvoorbeeld al over patio’s, sportscholen, koffiebarretjes, loungeruimtes en jeu-de-boulesbanen, schrijft The Wall Street Journal in een verhaal over het ‘design’ van dc’s. 

Faciliteiten zijn cruciaal voor behouden personeel

Voor fabrikanten en logistieke bedrijven in de Verenigde Staten is het – net als voor Nederlandse firma’s – moeilijk om personeel te vinden. Extra voorzieningen kunnen helpen bij het werven van personeel, zegt Rich Thompson: “De werkplek heeft een enorme invloed op de retentie (het kunnen vasthouden, red.) van werknemers.” Thompson is logistiek expert van de Brits-Amerikaanse multinational JLL, die is gespecialiseerd in commercieel vastgoed.

Het dc van ASOS: een saladebar, gymzaal en sportvelden

Een van de bedrijven die flink aan het investeren is in het ‘design’, is ASOS. De modegigant heeft in Atlanta een dc van 90.000 vierkante meter laten bouwen dat men heeft voorzien van dakramen, een saladebar, grillstation en een gymzaal. Op het complex zijn verder twee basketbalvelden, een voetbalveld, een gymzaal en een tuin met picknickbankjes aanwezig. Ook kunnen er lawn games worden gespeeld, zoals croquet.

ASOS koos er later voor om een tijdelijke nagel- en kapperssalon onder te brengen op het perceel in Atlanta. “Wij hebben ervoor gekozen om ons met ASOS te onderscheiden op een manier die aansluit bij het aanbod dat werknemers in andere landen hebben en eentje die zinvol is voor de medewerkers die we wilden aantrekken”, laat een woordvoerster weten aan The Wall Street Journal

Keiko Morris schreef het verhaal voor The Wall Street Journal.

Vastgoedinvesteerders pimpen hun dc’s

Vastgoedinvesteerder Crow Holdings, dat simpel gezegd panden opkoopt en verhuurt aan logistieke bedrijven, heeft in Dallas een wandel- en fietspad met een lengte van 3,2 kilometer laten aanleggen. En in een dorp in New Jersey laat men een pand met veel ramen en muurschilderingen bouwen. In dat warehouse komen ook foodtrucks te staan.

Een andere vastgoedontwikkelaar, Prologis, heeft in de stad Tacoma in het noordwesten van het land een dc voorzien van geavanceerde luchtventilatie- en waterfiltersystemen. Dat pand laat ook meer licht door dan traditionele magazijnen en er zijn grote muurschilderingen van het zeeleven aangebracht. 

In Carlsbad in Californië staat een dc van ontwikkelaar Ryan Companies. Vanuit die doos kijken de magazijnmedewerkers uit op de Grote Oceaan, volleybalvelden op het strand en op een amfitheater. Hiernaast beschikt het dc over een gloednieuwe keuken met granieten bladen en glazen schuifdeuren die toegang verschaffen tot een terras. Er liggen zonnepanelen op dak en er zijn 24 oplaadpunten voor elektrische auto’s. 

Een warehouse was vroeger niet veel meer dan een betonnen en raamloze doos met slechts een paar voorzieningen, zoals eenvoudige tafels, aluminium klapstoelen en frisdrankautomaten. Die tijd lijkt voorgoed voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven