Dvd voor Poolse werknemers in Nederland • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Dvd voor Poolse werknemers in Nederland


Polen die in Nederland komen wonen en werken worden hierover vanaf heden geïnformeerd via de Poolstalige dvd ‘Praca w Holandii? Sprawdź jak to działa!’ (‘Naar Nederland? Zo werkt het!’). Het doel van de dvd is dat de Poolse werknemer in het thuisland goed geïnformeerd wordt, zodat hij kiest voor een bonafide uitzendbureau.

Door de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt neemt de vraag naar Poolse werknemers nog steeds toe. Voor Polen zijn er echter, door de gebrekkige voorlichting in het thuisland, veel onduidelijkheden over het wonen en werken in Nederland. In de dvd worden twee Poolse werknemers gevolgd die besluiten om in Nederland te gaan werken. De ene werknemer kiest voor een bonafide uitzendbureau, de andere niet. Door middel van deze praktijksituaties wordt informatie verschaft over zaken waar je op moet letten bij de keuze van een uitzendbureau. Zowel het verschil tussen bonafide en malafide uitzendbureaus als informatie over de beloning, arbeidscontracten, vervoer, huisvesting en verzekeringen wordt weergegeven. Door de Poolse werknemers goed te informeren, wordt voorkomen dat ze te weinig loon betaald krijgen, slecht gehuisvest worden of te veel uren werken.

Malafide uitzendbureaus
“Helaas is op dit moment ongeveer driekwart van de uitzendbureaus voor Poolse werknemers malafide”, aldus Anneke Miedema, projectleider Pragma Advies. “Zowel de brancheverenigingen als de vakbonden vinden het van groot belang dat Poolse werknemers terecht komen bij een betrouwbaar uitzendbureau. Door hen hier bewust voor te laten kiezen worden problemen voorkomen en wordt het voor onbetrouwbare uitzendbureaus moeilijker om werknemers te vinden. Wij willen met de dvd misstanden en uitbuiting voorkomen en Poolse werknemers met een gerust hart naar Nederland laten komen.”

Op de foto vindt de overhandiging plaats van de eerste dvd door Bert Bakker (l) aan minister Donner. De dvd is in opdracht van de brancheverenigingen ABU, NBBU en VIA en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, Vakbond De Unie en LBV vervaardigd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven