Onder de titel ‘Aan de slag met fysieke arbeid – van zwaar naar duurzaam werk’ organiseerden het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), TNO en Buro voor Fysieke Arbeid op donderdag 16 oktober een informatiedag over werkbelasting en ergonomie bij de Sligro Food Group in Veghel. De belangstelling was, zoals te verwachten, groot.
Van alle werknemers doet 42% fysiek belastend werk, 19% moet regelmatig kracht zetten in het werk, en 35% maakt regelmatig herhalende bewegingen. Tien procent werkt bovendien regelmatig in ongunstige houdingen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Uit datzelfde NEA-onderzoek blijkt verder dat 30% van alle werkgerelateerde verzuimdagen te wijten is aan lichamelijk belastend werk. Als BV Nederland betalen ‘we’ jaarlijks meer dan een half miljard euro aan verzuimdagen door beroepsziekten aan het bewegingsapparaat. In de sector vervoer en opslag bedraagt het percentage werknemers dat fysiek belastend werk doet maar liefst 53%.
Belangstelling
Zeker met het oog op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt – waar medewerkers tot een hogere leeftijd moeten doorwerken en waar het voor veel (logistieke) ondernemers steeds lastiger is om goed, gekwalificeerd personeel te vinden – mag de belangstelling voor de informatiedag in Veghel nauwelijks verrassend worden genoemd. Ruim 150 belangstellenden, uit diverse sectoren van het bedrijfsleven, kwamen naar de bijeenkomst.
Verbetering
Die bijeenkomst stond in het teken van het delen van informatie. “Dat is essentieel, want als overheid kun je dit niet alleen. Daar hebben we het bedrijfsleven voor nodig”, gaf Annemiek Wortman, programmaleider duurzame inzetbaarheid bij het Ministerie van SZW tijdens het plenaire gedeelte aan. Er is volgens haar veel ruimte voor verbetering. “We weten wat we kunnen, maar moet wél gebeuren. Daarbij is een bijeenkomst als deze absoluut nuttig”, aldus Wortman.
Topsport
Oud-topsport Carl Verheijen, tegenwoordig directeur bij gezondheidscentrum De Nije Veste in Nijkerk, deelt die mening. In een inspirerende lezing gaf hij aan dat het bedrijfsleven volgens hem de katalysator moet zijn voor verandering. Volgens Verheijen kunnen daarbij absoluut lessen worden geleerd uit de topsport. “Informatie is essentieel, net als in de topsport, waar veel wordt gemeten en getest. Daarnaast is preventie enorm belangrijk. Datzelfde geldt voor eigen verantwoordelijkheid. Maar je moet als professional ook kunnen samenwerken in een team. Tot slot, maar zeker niet het minst belangrijk, wordt je ook in het bedrijfsleven – net als in de topsport – afgerekend op prestaties.” In twee workshoprondes gingen de deelnemers vervolgens in op de praktijk.
Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst verschijnt in de novembereditie van Logistiek Totaal.