Net als in Nederland heeft de logistieke vastgoedmarkt bij onze oosterburen last van de hoge inflatie, stijgende rente en het feit dat de consument minder online shopt en winkelaankopen doet na corona. Over de eerste helft van dit jaar bedroeg de opname van logistieke en industriële ruimte 2,12 miljoen m2; dat is 57% minder als over dezelfde periode in 2022. Bij eigenaren van logistiek vastgoed viel de opname zelfs 77% terug tot 395.000 m2. Ook de nieuwbouw van logistieke panden viel sterk terug dit eerste half jaar. Alleen de Münchense logistieke en industriële vastgoedmarkt onttrok zich aan de malaise met een plus van 13 procent.
De klap komt het hardst aan bij handelsondernemingen (80 % minder opnames), terwijl de logistiek dienstverleners nog het ‘beste’ resultaat halen met 47% minder opnames dan over 2022.
Minder aankopen
Volgens CBRE Group wordt de opnamedaling van logistiek en industrieel vastgoed in Duitsland veroorzaakt door diverse factoren. Naast de hoge rente en inflatie speelt mee dat mensen minder online en winkelaankopen doen na de hausse in de coronaperiode. Ook de hogere huurprijzen en stijgende bouwkosten zorgden ervoor dat er weinig tot minder grondtransacties plaatsvonden in de logistieke markt.
Nederlandse situatie
In Nederland daalden de investeringen in logistiek vastgoed in de eerste drie maanden van 2023 met 78% naar 257 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 490.000 m2 nieuw opgeleverde logistieke ruimte toegevoegd. Dat is volgens JLL in haar rapportage een daling van 60% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Voor het hele jaar verwacht de vastgoedadviseur 40% minder opleveringen in vergelijking met vorig jaar.