Drones op bouwplaats warehouse: ‘Een geweldige oplossing’ • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Drones op bouwplaats warehouse: ‘Een geweldige oplossing’


Drones inzetten op de bouwplaats van een warehouse? Dat klinkt als toekomstmuziek, maar dat is het niet. De onbemande vliegtoestellen zijn soms al niet meer weg te denken als onderdeel van de planning, uitvoering en documentatie bij bouwmaatregelen, bijvoorbeeld bij het aanleggen van kilometerslange conveyorsystemen. Een interview met de specialisten Eugen Doberstein en Lukas Paul van Beumer Group, fabrikant van intralogistieke systemen

Eugen, sinds wanneer gebruikt Beumer drones bij bouwwerkzaamheden en betekenen die voor de dagelijkse gang van zaken?

“We maken sinds drie jaar gebruik van dronetechniek. In de sector zijn drones inmiddels de norm: voor het opmeten van bouwplaatsen of voor de exploitatie en onderhoud van installaties. Een belangrijke reden voor het toegenomen gebruik is de veiligheid op het werk. Er zijn minder of zelfs helemaal geen personen op de bouwplaats meer aanwezig. We zien dat de rol van deze vliegtoestellen bij veel bedrijven in uiteenlopende sectoren steeds verder toeneemt. Wij gebruiken ze met name bij de installatiebouw.

Lukas Paul, Manager Plant Design bij Beumer.

Welke taken voeren de drones uit?

Lukas Paul: “Wanneer klanten ons een opdracht geven voor de levering en installatie van een belt conveyor, moeten wij hen in het voortraject een concreet voorstel doen. Het is dan belangrijk dat wij het project correct inschatten. In de regel hebben we daarvoor erg weinig tijd. Een effectieve oplossing zijn luchtfoto’s, die door speciaal daarvoor bestemde software worden geëvalueerd. Hiervoor zijn drones voor ons een belangrijk instrument geworden. Ze zijn met geavanceerde camera’s uitgerust, die beelden leveren van zulke hoge kwaliteit dat we daaruit met de software een belastbaar uitgangspunt voor de planning kunnen maken.”

Bekijk hier hoe Beumer drones inzet bij de aanleg van een 1,8 kilometer lange pijpleiding in Luik. Deze leiding transporteert vliegas, as die vrijkomt bij de verbranding van steenkool.

“We hebben bijvoorbeeld een belt conveyor in Indonesië gepland en geleverd, die klinkers van de steengroeve naar de cementfabriek transporteert. De route liep dwars door een regenwoud en vormde topografisch een zeer grote uitdaging. We konden met behulp van de drone routes uitwerken en met elkaar vergelijken. Met name voor de zeer lange corridor, de lijn waarover de conveyor later moet komen te lopen, is de planning bijzonder gecompliceerd. Op de opnames kunnen we bijvoorbeeld zien of het terrein hellingen bevat en of er gebouwen, rivieren of vergelijkbare obstakels zijn. Hierdoor kunnen we het traject van de installatie optimaal aan de omstandigheden aanpassen. Wanneer deze obstakels pas in een later stadium zouden worden vastgesteld, dan zou de bouw van een conveyor duidelijk complexer worden. Afhankelijk van de omvang van het project houden we in de latere fasen met behulp van drones ook de voortgang van de bouw in de gaten, zowel in moeilijk begaanbare gebieden als op gemakkelijk toegankelijke bouwplaatsen.

Hoe profiteren klanten van het feit dat er drones worden ingezet?

Lukas Paul: “Ze besparen veel tijd en kosten. Als de klant nog niet zeker weet of hij het project wil uitvoeren, leveren wij in de voorplanningsfase aan de hand van drone-opnames en aanvullende berekeningen zeer snel en voordelig exacte gegevens. De klant kan dan een beslissing nemen: is het project de moeite waard of niet?”

“We profiteren ook van het feit dat het gebruik van drones duidelijk minder inspanning kost, en dat is ook in de kosten terug te zien. Drones zijn een geweldige oplossing om een eerste overzicht van de situatie te krijgen.”

Eugen Doberstein, Project Engineer bij Beumer.

Met welke juridische en technische randvoorwaarden moet rekening worden gehouden bij het inzetten van drones?

Lukas Paul: “In Duitsland moeten we daarvoor de luchtvaartwetgeving en de wettelijke bepalingen van de luchtverkeerswet en de verordeningen voor luchtvervoersvergunningen in acht nemen. Daar komen nog de wetten voor auteursrechten en gegevensbescherming, alsmede de eigendoms- en persoonlijkheidsrechten van derden bij, die eveneens het gebruik van drones met camera’s beperken. In het buitenland is dit echter niet altijd even duidelijk vastgelegd: de regels kunnen van land tot land aanzienlijk verschillen. Dat begint al met de vraag of het is toegestaan de drones in een vliegtuig naar de bestemming te vervoeren.”

Beumer

Beumer Group is fabrikant van intralogistieke systemen op het gebied van transport, laden, palletiseren, verpakken, sorteren en distribueren. Met 4.500 medewerkers heeft Beumer Group een jaaromzet van ongeveer 900 miljoen euro. Beumer Group biedt klanten wereldwijd systeemoplossingen plus een uitgebreid netwerk voor klantenondersteuning. Beumer Group is actief in vele industrieën, waaronder post & parcel, luchthavens, chemie, cement, bouwmatererialen en dus warehouse & distribution. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven