Ga naar hoofdinhoud

Draaiuren cruciaal bij huur, lease en onderhoud

Er zijn diverse mogelijkheden om de uren die een hef- of magazijntruck maakt, te tellen

Lease- en huurprijzen worden meestal afgehandeld op basis van de ingezette uren van de hef- of magazijntruck. Ook het onderhoud is gepland op vaste urenintervallen. Het is dus belangrijk dat de urenteller echte bedrijfsuren telt. Maar dat blijkt niet altijd het geval te zijn. Is elk uur ook echt een uur, of tikt de klok bij de een sneller dan bij de ander?

Veel binnen de intern transportwereld wordt afgerekend op basis van de urenstand van de truck. Het is ook best logisch; tijdens het werk slijt de truck en dus is het betalen per draaiuur een goede rekenmethode. Leasetarieven worden op basis van uurinzet op jaarbasis bepaald en hetzelfde geldt voor huurtarieven. Hierbij worden de afrekenperiodes steeds korter en flexibeler. Naast huren per kwartaal, maand en week, worden hef- en magazijntrucks ook per dag en soms zelfs per uur verhuurd.

Ook voor additionele diensten is de uurtelling een dankbaar uitgangspunt. Wat te denken van tarieven voor energiekosten per uur of voor de planning van de service- en onderhoudsintervallen. Afhankelijk van merk en type krijgt intern transport elke 500, 750 of 1.000 draaiuur een onderhoudsbeurt. Het is dus van belang dat de urenteller ook daadwerkelijk de juiste uren telt. Helaas is dit niet voor elke urenteller even vanzelfsprekend.

Contactprobleem

Er zijn diverse mogelijkheden om de uren die een hef- of magazijntruck maakt, te tellen. De meest ongewenste, onpraktische, maar beslist nog voorkomende manier is de schakeling waarbij het contactslot is gekoppeld aan de urenteller. Zodra de sleutel wordt omgedraaid begint de teller te lopen. Ook al rijdt of heft de truck geen meter, toch tikt de klok door.

Veel chauffeurs zetten het contact aan het begin van de dag aan en laten de sleutel in die stand staan zolang de werkdag duurt. Bij een truck met verbrandingsmotor kan het voorkomen dat je bij langere inactiviteit de motor uitschakelt, maar bij elektrische trucks kan het saldo gewoon op acht uur komen, terwijl de truck misschien maar een uurtje actief is geweest.

Uiteraard is het makkelijk uit te vissen of de truck is voorzien van een dergelijk uurwerk. Zet het contact aan, noteer de urenstand en laat de truck een tijdje staan. Als het goed is moet de teller nog steeds op dezelfde stand staan. Zo niet, dan klopt het dus niet.

Optelsom

Een andere methode van urentellen is het separeren van rij- en hefuren. Normaliter rijdt een heftruck aanzienlijk meer dan dat hij heft. Een verhouding van 90 staat tot 10 is niet ondenkbaar. Veel moderne trucks hebben een systeem om op het display de draaiuren van de rij- en hefpompmotor individueel af te lezen. Maar wat laat nu de totale bedrijfsurenteller zien?

Sommige tellers combineren beide standen en tellen ze bij elkaar op. Als er wordt gereden en gelijkertijd wordt geheven, dan loopt de teller soms zelfs sneller. Dit systeem pleit ervoor om netjes serieel te werken, dus eerst rijden, stilstaan en dan heffen.

Ook nu is het mogelijk om zelf uit te zoeken of er sprake is van een dergelijke installatie, al is het wel wat lastiger. Vergelijk maar eens een uurtje werk met beduidend meer hef- en rijactiviteit met een uurtje rijden waarin vooral horizontaal transport plaatsvindt.

Wat telt mee?

Afgezien van deze rekenmethode is de vraag gerechtvaardigd wat zwaarder moet wegen; een uur rijden of een uur heffen? Of moet dit in verhouding staan met de verhouding die gewoonlijk tussen rijden en heffen bestaat, zeg maar 8 tegen 2? En wat te denken van het dalen van de mast? Gedurende die tijd zijn er systemen actief in de truck, worden de rollen in de mast en de kettingen belast en dat geldt ook voor de cilinders, de hydraulische leidingen en alle afdichtingen. De daaltijd zou dus ook moeten meetellen, of niet soms?

Deze reactie horen we vaak van leveranciers die in dit geval ook de teller laten doorlopen, terwijl er geen energie aan de batterij wordt onttrokken. Want dit laatste is de meest voorkomende aanpak bij het tellen van bedrijfsuren bij elektrische heftrucks. Wordt er écht energie verlangd, dan loopt de teller zoals een gewone klok. Elke seconde is een seconde, 60 zijn een minuut, 3.600 tellen zijn een uur. Bij trucks met een diesel- of LPG-motor is het gebruikelijk om de klok te laten tikken als die motor werkelijk loopt. Ongeacht er sprake is van heffen of rijden of de mate van de belasting, ook hier is een seconde een seconde en een uur een uur.

Afhankelijk van merk en type krijgt een truck elke 500, 750 of 1.000 draaiuur een onderhoudsbeurt. Het is dus van belang dat de urenteller ook daadwerkelijk de juiste uren telt
Afhankelijk van merk en type krijgt een truck elke 500, 750 of 1.000 draaiuur een onderhoudsbeurt. Het is dus van belang dat de urenteller ook daadwerkelijk de juiste uren telt

Nog meer slimmigheden

Wie weet of de manier van afrekenen in de toekomst nog zal veranderen. Er gaan stemmen op om de werkelijke belasting van de truck te gebruiken, vooral als het gaat om elektrische heftrucks. In dit geval zou het verbruik in kWh dat via het laden en ontladen van de batterij wordt gemeten, maatgevend kunnen zijn. Immers, elektrische systemen, printplaten en motoren krijgen het meest te verduren als er hogere amperages worden verwerkt. Deze aanpak zou ook verschillen kunnen opleveren voor gebruikers die bewust kiezen voor een lagere setting van de prestaties, waardoor ook de belasting op de truck zelf afneemt. Het past in elk geval in de ontwikkeling die te zien is in de batterijenwereld. Afrekenen per kWh, ofwel de gebruiker betaalt voor wat hij daadwerkelijk gebruikt.

Voor trucks met verbrandingsmotor kan een meting van gebruikte liters brandstof een alternatieve manier zijn. Boordcomputers in personenauto’s weten precies hoeveel er uit de tank gaat om te kunnen rijden, lees in dit geval rijden, heffen en neigen. Het is tevens een stimulans om zuinigere trucks te selecteren en te streven naar optimaal rendement. Want elk uur dat ten onrechte op de teller staat is natuurlijk een uur te veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven