Ga naar hoofdinhoud

Dit is hoe de rente van een zakelijke financiering berekend wordt



Je hebt vast wel eens gehoord van de slogan ‘geld lenen kost geld’. Je betaalt onderaan de streep namelijk altijd meer terug dan je leent. Dit komt doordat je rente betaalt over een zakelijke lening. Voordat je zo’n lening afsluit, ben je waarschijnlijk benieuwd naar de hoogte van deze rente. Helaas kunnen we je dit niet met zekerheid zeggen, want de rente kan voor ieder bedrijf anders zijn. Om je hier toch wat meer inzicht in te geven, lees je in deze tekst hoe de rente van een zakelijke financiering berekend wordt.


Opbouw van de rente
Het is je vast niet onbekend dat de rente over een lening van tijd tot tijd verandert. Dit komt doordat de rente is opgebouwd uit vijf onderdelen. Vier van deze onderdelen staan vast, maar voor de vijfde wordt er specifiek naar de situatie van jouw bedrijf gekeken. Hierdoor kost zakelijk lenen voor het ene bedrijf meer dan voor het andere bedrijf. Benieuwd welke onderdelen een rol spelen bij het bepalen van de rente? Hieronder staan ze op een rijtje.

1) Basisrente
Aan het inkopen van geld op de geldmarkt zijn kosten verbonden. Deze kosten berekent een geldverstrekker aan jou door als je een zakelijke lening afsluit. Dit staat ook wel bekend als de basisrente.


2) Kapitaalkosten
Om ervoor te zorgen dat ondernemers altijd een zakelijke financiering af kunnen sluiten, moet een geldverstrekker een kapitaalbuffer aanhouden. De kosten die het bedrijf hiervoor maakt, maken onderdeel uit van de rente over een zakelijke lening.


3) Marge
Geldverstrekkers willen ook wat verdienen aan het uitlenen van geld. Vandaar dat het onderdeel ‘marge’ ook deel uitmaakt van de rente. Dit geld kan een bedrijf bijvoorbeeld gebruiken om te investeren, of uit te keren aan aandeelhouders.


4) Operationele kosten
Iedere geldverstrekker heeft te maken met operationele kosten. Zo’n partij heeft bijvoorbeeld personeel in dienst, maakt gebruik van systemen en is gevestigd in een pand. Dit wordt samengevat onder de noemer ‘operationele kosten’. Het percentage operationele kosten ligt vaak lager als je een hoger bedrag leent.


5) Risicokosten
Dit vijfde en laatste onderdeel van de zakelijke lening rente is bedrijfsspecifiek. Met de risicokosten dekt een geldverstrekker het risico af dat je de lening niet terug kunt betalen. Om dit deel van de rente vast te stellen, kijkt een geldverstrekker naar de financiële situatie van je bedrijf. Vervolgens word je bestempeld als ‘gemiddeld’, ‘goed’ of ‘heel goed’. Hoe beter het risicoprofiel, des te lager de rente over een zakelijke lening.

Over welk bedrag betaal je rente?
Veel ondernemers denken dat ze rente betalen over het hele bedrag dat ze lenen. Sluit je een zakelijke lening af? Dan is dit inderdaad het geval. Een geldverstrekker stort namelijk het hele bedrag in één keer op je zakelijke rekening. Bij zakelijk krediet zit de vork iets anders in de steel. Het geld staat dan voor je klaar op een speciale rekening en jij bepaalt wanneer je wat opneemt. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je gebruikt. Neem je niets op? Dan betaal je ook geen rente.

Wil je graag een idee krijgen van de rente die je over een zakelijke financiering betaalt? Laat een geldverstrekker dan een berekening voor je maken. Dit helpt je ongetwijfeld om te bepalen of het financieel verantwoord is om een zakelijke financiering aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven