Ga naar hoofdinhoud

Distributiecentrum wordt energieleverancier


Hwet distributiecentrum Panattoni Park in Heerlen gaat vanaf volgende maand zowel de lokale huurder JD Sport als de externe organisatie Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam van groene stroom voorzien.

Toekomstige distributiecentra moeten niet alleen bijdragen aan de economie. Ook moeten ze maatschappelijke meerwaarde bieden voor de omgeving. Dat was de conclusie van het vastgoeddebat van Dilas eerder deze maand.

Zonnepanelen op dak distributiecentrum

Panattoni doet exact dat. In samenwerking met Sunrock is de 65.000 vierkante meter dakoppervlakte van het distributiecentrum in Heerlen getransformeerd  tot een zonne-energiesysteem. Het systeem is vanaf november operationeel.

Ziekenhuis neemt stoom af

Naast huurder JD Sports, dat een geautomatiseerd dc in gebruik neemt en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam maken straks zo’n 2.000 omwonenden en het bedrijf Froster uit Waalwijk gebruik van de zonne-energie afkomstig van het dak van het distributiecentrum. Zo krijgt het BREEAM NL-Very Good gebouw ontwikkeld door Panattoni een duurzame extra functie voor meerdere partijen.

Jeroen Gerritsen algemeen directeur bij Panattoni:  ”We zitten midden in een energiecrisis en de behoefte aan decentraal opgewekte groene stroom is urgenter dan ooit. De beschikbare ruimte voor duurzame energieprojecten is in Nederland echter beperkt. Onze huidige en toekomstige ontwikkelingen bieden zo’n 750.000 vierkante meter ruimte voor zonnedaken waarmee we tientallen duizenden huishoudens van lokaal opgewekte groene stroom zouden kunnen voorzien.”

CO2 reductie JD Sports

JD Sports verwacht door de deal zo’n 1.449 ton minder CO2 uit te stoten. Justin Cox, Group Supply Chain Director van JD Sports: “ Het investeren in hernieuwbare energie in onze supply chain is een essentieel onderdeel van onze strategie om klimaatverandering aan te pakken en onze totale CO2 uitstoot verder te verminderen op weg naar een Net Zero operatie.”

Michiel Aandewiel, commercial manager Sunrock: “Dankzij de fijne samenwerking is een uniek resultaat ontstaan. Door het adopteren van zonnedaken door Ikazia, is het nu mogelijk om de operatie van het ziekenhuis te verduurzamen en hiermee een bijdrage te leveren aan de Green Deal duurzame zorg.”

Ikazia Ziekenhuis100% op groene stroom

Naast zonne-energie van het dak van Panattoni Park Heerlen heeft het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis ook een overeenkomst voor de levering van zonne-energie gesloten met Euro-Rijn uit Rotterdam. De opbrengst uit de zonnedaken van beide gebouwen is samen goed voor ruim 30% van het totale elektriciteitsverbruik van het ziekenhuis. De overige 70% van de elektriciteit die het Ikazia Ziekenhuis gebruikt, is afkomstig van windmolens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven