DHL brengt 200 jaar transportgeschiedenis naar Openluchtmuseum • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

DHL brengt 200 jaar transportgeschiedenis naar Openluchtmuseum


Maandag 24 september heeft in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de officiële opening plaatsgevonden van een vaste tentoonstelling over Van Gend & Loos. De presentatie is gehuisvest in een authentieke overslagloods die ruim een eeuw in Tiel heeft gestaan.

Met voorwerpen en uniek historisch beeldmateriaal wordt een levendig beeld geschetst van de rol die Van Gend & Loos speelde in de Nederlandse samenleving. Met de ondersteuning van dit museale project wil DHL, dat Van Gend & Loos enkele jaren geleden overnam, zijn respect voor dit stuk Nederlands industrieel erfgoed onderstrepen.

Van Gend & Loos
De geschiedenis van transportbedrijf Van Gend & Loos begint in 1796 als Jan van Gend trouwt met Maria Loos. Hij is koetsier en zij drijft hotel De Kroon in Antwerpen, waar paarden worden gewisseld en reizigers eten, rusten of overstappen. Ook een broer en oom van Maria Loos richten vervoersbedrijven op. Als zij overlijden, voegt het echtpaar in 1809 alle bedrijven samen. Het merk Van Gend & Loos wordt een zeer bekende verschijning in het straatbeeld tot het in 2003 definitief opgaat in DHL.

Virtuele rit door de geschiedenis
In de museumloods reist het publiek letterlijk door de (transport)geschiedenis. Een virtuele rit in een échte diligence voert door stad en land anno 1885. De wagen beweegt als de koetsier opstapt en iedere steen op de weg is voelbaar. Door het raam ziet men afwisselend de stadse bedrijvigheid en het uitgestrekte platteland levensecht aan de koets voorbij trekken. Historisch beeldmateriaal toont Van Gend & Loos-medewerkers en hun dagelijkse werkzaamheden door de jaren heen. Zo is te zien hoe de fysieke verwerking van pakketten, de administratie en het sorteerproces in z’n werk ging en hoe koetsiers eind jaren ’50 het bericht krijgen dat het paard definitief tot het verleden behoort. Naast de loods staan een bestelwagen “Commer ‘walk-thru’ ” en zijn voorganger de T-Ford tentoongesteld. Aan de spoorzijde staat een goederenwagon ‘geelbander’ alsof hij ieder moment kan vertrekken. In de wagon delen oud- medewerkers via een beeldscherm persoonlijke herinneringen aan hún Van Gend & Loos met het museumpubliek.

Gezamenlijk project
Met het totale project is een bedrag van 2 miljoen euro gemoeid, waarvan het grootste gedeelte door DHL wordt gefinancierd. Daarnaast leverden ook de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Woningcorporatie SCW Tiel een bijdrage aan de realisatie. Jan Vaessen, algemeen directeur Nederlands Openluchtmuseum: ‘Wij zijn trots op deze nieuwe aanwinst! Het is een écht Openluchtmuseumproject dat een stuk verleden laat zien als een totaalmontage. De geschiedenis van Van Gend & Loos in z’n context; een kenmerkend gebouw in een passende omgeving met transportmiddelen, verhalen en objecten.’

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven