Ga naar hoofdinhoud

Den Haag stimuleert logistieke digitalisering met miljoenen investering


Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt 51 miljoen euro beschikbaar om de digitalisering in de logistiek te stimuleren. De ministerraad heeft ingestemd met het project Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL)

Digitalisering; iedereen heeft er de mond vol van in de logistiek, maar de echte doorbraak blijft al jaren uit.  Hoewel de laatste signalen een lichte verbetering laten zien, moet het sneller vinden overkoepelende logistieke organisaties én Den Haag. Reden voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 51 miljoen euro beschikbaar te stellen om die versnelling te realiseren.

Project digitalisering

In het kader van het Groeifonds was er een aanvraag gedaan om gezamenlijk te bouwen aan een Digitale Infrastructuur Logistiek. Binnen dit project wordt ingezet op:

– De realisatie van een overkoepelde, decentraal georganiseerde data-deel-infrastructuur (BDI);
– De ontwikkeling van nieuwe (digitale) infra-diensten;
– De uitrol van een ‘transitieagenda’ om minimaal de helft van de Nederlandse bedrijven in de logistieke keten over de digitale streep te trekken.
Betere data en een digitaal volwassen bedrijfsleven moeten zorgen voor versnelde aanpak van verstoringen in logistieke toeleveringsketens.

Consortium

Een consortium van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de havenbedrijven Rotterdam en Amsterdam, Schiphol/Cargonaut, Portbase, evofenedex, TNO en Douane gaat het project uitvoeren. Doel is om de meeste betrokken organisaties en specifiek het mkb in actie te laten komen om samenwerking in supply chains, en daarmee het functioneren ervan, sterk te verbeteren door de inzet van beschikbare en nieuwe data.

Samenwerking

Essentieel aan dit project is dan ook het accent op samenwerking en actieve participatie van partijen. Het gaat niet (alleen) om papieren wijsheden of theoretische modellen, maar om concrete projecten die meteen resultaat laten zien, maar ook informatie en ervaring leveren voor andere partijen om ook mee te doen en projecten op te starten.

Het project loopt van medio 2022 tot medio 2027.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven