Deeltijd bacheloropleiding douane • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Deeltijd bacheloropleiding douane

foto: Fontys Hogeschool.

‘Logistics Management Customs & Trade Compliance’, heet de nieuwe deeltijd bacheloropleiding waarmee Fontys Hogeschool Venlo die onlangs is gestart. Deze opleiding speelt in op de toenemende vraag aan HBO- opgeleide douaneprofessionals als gevolg van veranderende regelgeving, steeds complexere internationale goederenstromen en de gevolgen van politieke ontwikkelingen. Sprekende voorbeelden hiervan zijn de Brexit en handelsbeperkende maatregelen door derde wereldlanden.

De eerste groep deeltijdstudenten is afkomstig uit zowel bedrijfsleven als douane. Dit zorgt ervoor dat personen die de opleiding gevolgd hebben een goed begrip hebben van de gemeenschappelijke randvoorwaarden en werkwijzen.

Toenemende vraag

Professionaliseringseisen in de wetgeving en de te verwachten groei van het aantal aangiftes leiden tot een toenemende vraag naar goed opgeleide douaneprofessionals, zowel binnen het bedrijfsleven als bij de douane zelf. Deze personen moeten beschikken over diepgaande kennis van zowel de logistieke praktijk als van douaneregels en –processen. Op deze wijze staan zij garant voor vlot lopende goederenstromen en controleprocessen, geminimaliseerde veiligheidsrisico’s en daarmee zo min mogelijk verstoring van logistieke stromen. Met een groot arsenaal aan goed opgeleide douaneprofessionals kan Nederland zijn trackrecord op het gebied van trade facilitation ook in de toekomst blijven waarmaken.

 Aansluiting op de praktijk

De nieuwe opleiding is ontwikkeld in samenwerking met vertegenwoordigers van de Topsector Logistiek koepelorganisaties – zoals Evofenedex en FENEX – en de Nederlandse douane om een goede aansluiting van de opleiding met de behoeftes vanuit de praktijk zeker te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven