Ga naar hoofdinhoud

De laatste kans om gebruik te maken van de SDE+-subsidieregeling


De laatste SDE+ subsidieronde voor zonnedaken en zonneparken komt eraan. Door het stijgende aantal criteria helpt het om dit traject te doorlopen met een betrouwbare partner. Doordat het budget flink is gekrompen, zullen er meer aanvragen worden afgewezen dan ooit tevoren. In dit artikel gaan we zien waarom Ecorus wel hoge slagingspercentages behaald. Daarnaast licht Tim Zijderveld (business unit manager bij Ecorus) toe hoe de procedure in zijn werking gaat en waarom lang niet alle aanvragen worden gerealiseerd.

Laatste ronde met minder groot budget

Afgelopen december kondigde minister Wiebes zijn plannen aan voor een nieuwe stimuleringsronde voor duurzame energieproductie. Hierdoor is er dit voorjaar een laatste openstelling van de gunstige SDE+-regeling. Van 17 maart tot 2 april wordt in deze laatste ronde een budget van €2 miljard verdeeld onder aanvragers. Omdat de subsidieregeling wordt veranderd, lijkt deze periode de laatste kans om van de SDE+ subsidie gebruik te maken.

Door het lage budget en verhoogde criteria, begint de tijd te dringen voor geïnteresseerden in deze subsidie. Ook het daadwerkelijk realiseren van een project na het ontvangen van subsidie is geen vanzelfsprekendheid. Door een gebrek aan de juiste kennis worden er vaak fouten gemaakt bij de aanvraag, waardoor er grote projecten zonder subsidie geen doorgang kunnen vinden. Ecorus is door ervaring het beste in het waarmaken van wat zij belooft en de kans op een geslaagde subsidieaanvraag is hier het grootst. Met als doel om winstgevende zonne-energie op uw dak te creëren.

Rendement stijgt al jaren

Door het stijgende aantal zonuren is de hoeveelheid opgewekte energie flink gestegen. Voor particulieren is zonne-energie in 2019 zelfs de meest winstgevende optie. Het wint hier van het isoleren van huizen en het investeren in een warmtepomp.

Voor ondernemers is dit niet anders. Investeringen in zonne-energie hebben een steeds kortere terugverdientijd en de financiële verwachtingen worden regelmatig fors overtroffen door de realiteit. De heersende verwachting is dat dit de komende jaren alleen nog maar zal gaan toenemen. Vooral gelet op de historisch lage rente, lijkt het moment perfect om te investeren in zonne-energie.

De aanvraagprocedure

Bij zonnepanelen wordt de hoogte van de subsidie bepaald op basis van hoeveel energie er opgewekt kan worden en of de zonnepanelen op het net leveren of niet. Daarnaast moet de aanvrager aan een flink aantal voorwaarden voldoen. Het is mede hierdoor geen overzichtelijke procedure en het kan als ondernemer verstandig zijn om hulp in te schakelen van een specialist die u van A tot Z kan helpen bij dit proces. Ecorus is gespecialiseerd in deze aanvraagprocedure en kan dit proces inclusief de onderbouwing van het project voor u regelen.

Tim Zijderveld is als business unit manager nauw betrokken bij de aanvraagprocedure. Over de aanvraagprocedure heeft hij het volgende te zeggen: ‘’De procedure is niet zozeer een ingewikkeld traject, maar je moet op erg veel dingen letten. Het is ook goed dat de overheid zorgvuldig omgaat met de aanvragen. Het is terecht dat RVO zoveel mogelijk daadwerkelijke resultaten behalen met de subsidies. Ook is het zo dat het niet verkrijgen van een subsidie in de praktijk een showstopper is voor een project. Maar 1 op de 7 van alle aanvragen in de vorige subsidieronde was succesvol, bij Ecorus was dat 9 op de 10. De aanvragen worden in verschillende fasen gedaan, dit valt te vergelijken met een stoplicht. Eerst mogen de groene aanvragen door, dan de oranje en als laatste pas de rode.

Het is terecht dat RVO zoveel mogelijk daadwerkelijke resultaten behalen met de subsidies. Ook is het zo dat het niet verkrijgen van een subsidie in de praktijk een showstopper is voor een project. Maar 1 op de 7 van alle aanvragen in de vorige subsidieronde was succesvol, bij Ecorus was dat 9 op de 10.

Helaas zijn ze aan de overige fases niet toegekomen, hierdoor waren er erg veel aanvragen waar simpelweg geen geld meer voor was. Als je je als partij te hoog hebt ingeschreven om meer winst te behalen, viel je buiten de boot.’’

Het is belangrijk om vooraf te kijken of een project daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Voor het aanvragen van een subsidie, doet men bij Ecorus een haalbaarheidsstudie. Volgens het RVO model wordt er bij Ecorus er niet alleen gekeken naar de voorwaarden van de subsidie, maar ook naar de zonnestraling, hoeveel er werkelijk kan worden opgehaald, de sterkte van het dak, aansluitingen met het netbeheer en een uitgebreide exploitatieberekening.

Door deze uitvoerige analyse voorkom je dat er aanvragen worden gedaan voor subsidies die helemaal niet realistisch blijken te zijn. Mocht uiteindelijk blijken dat er geen project kan worden gerealiseerd, dan zijn er geen kosten voor de klant. Het aanvragen van subsidies zonder er uitvoering aan te geven kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor de klant.

Een realistisch bod vergroot de kans op succes

Doordat er niet genoeg geld is om aan alle subsidieaanvragen te voldoen, zijn er veel aanvragen niet behandeld. Volgens Zijderveld liggen er nu al meer aanvragen voor de volgende ronde klaar dan dat er te verdelen zijn. Hij heeft hier het volgende aan toe te voegen: ‘’Aangezien er bij de vorige ronde extreem veel aanvragen niet eens zijn behandeld, kunnen deze aanvragen met één druk op de knop weer worden ingediend. Ze zijn immers in de vorige ronde al eens voorbereid. Hierdoor zal het des te belangrijk zijn om in deze ronde met een goed bod te komen.”

Voor Ecorus lag het slagingspercentage veel hoger. Door goed te kijken naar hoe realistisch een aanvraag is, en niet alleen naar de winstmarge lukt het ons keer op keer een groot aantal projecten tot een goed einde te brengen.

Elk jaar gaat er al circa 10% van de marktprijs af en ook dit jaar zal je met een goed bod moeten komen om kans te kunnen maken. Veel partijen zijn ontevreden omdat zij bij de vorige ronde geen enkele subsidie toegewezen hebben gekregen. ‘’Voor Ecorus lag het slagingspercentage veel hoger. Door goed te kijken naar hoe realistisch een aanvraag is, en niet alleen naar de winstmarge lukt het ons keer op keer een groot aantal projecten tot een goed einde te brengen.’’

Dat Ecorus een hogere graad aan toegekende subsidies heeft, valt ook terug te zien in de cijfers. Vanaf 2014 werden 73% van alle – door Ecorus – aangevraagde subsidie toegekend. In 2019 was dit zelfs 98%. Met het aanvragen en het toegekend krijgen van een subsidie ben je er nog niet: het project moet ook nog gerealiseerd worden.

Verschil tussen een hoge conversie en de realisatiegraad

Er zit een belangrijk verschil tussen het verkrijgen van een subsidie en de daadwerkelijke realisatie. Veel projecten vinden namelijk uiteindelijk geen doorgang. Dit is natuurlijk zonde wanneer de subsidie al binnen is.

Als u uw aanvraag intrekt nadat er een positieve beschikking voor de productie-installatie is afgegeven, dan blokkeert RVO een aanvraag in dezelfde categorie productie-installaties op die locatie voor 3 jaar vanaf de datum van de subsidieverlening.

Volgens Zijderveld is dit niet alleen zonde, maar kan het ook aanvragen van subsidies in de toekomst vermoeilijken. ‘’De RVO geeft aanvragers die een project niet kunnen realiseren een pauze. Als u uw aanvraag intrekt nadat er een positieve beschikking voor de productie-installatie is afgegeven, dan blokkeren we een aanvraag in dezelfde categorie productie-installaties op die locatie voor 3 jaar vanaf de datum van de subsidieverlening. Hierdoor lopen bedrijven kansen mis. Eigenlijk is de klant hierdoor vaak de dupe van een onrealistische aanvraag. Ecorus heeft met zijn eigen engineeringsteam wel een hoge realisatiegraad, aangezien zij door een grondige haalbaarheidsstudie en ruime ervaring, een betere inschatting kunnen maken voordat er een subsidie zal worden aangevraagd.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven