Ga naar hoofdinhoud

Dachser gaat duurzaam met lithium-ion technologie

Li-Ion grondtransportbanden worden opgeladen bij Dachser cross docking hall.

Logistiek dienstverlener Dachser zet in op duurzaam. Het bedrijf wil tegen 2022 al het vervoerend materieel, ongeveer 6.000 stuks, in zijn Europese magazijnen vervangen door voertuigen die worden aangedreven door energiezuinige lithium-ionbatterijen.

In vergelijking met conventionele loodzuuraccu’s gaat de lithium-ionvariant drie keer zo lang mee en is de oplaadtijd aanzienlijk korter. Dit verhoogt de flexibiliteit van het gebruik van voertuigen die met deze accu’s uitgerust zijn en maakt het gebruik van speciale ruimtes voor het opladen van accu’s overbodig. De ruimte in de overslagterminals die hierdoor vrijkomt, kan worden gebruikt voor het laden en lossen van goederen. “Als je rekening houdt met de besparingen op de vermeden onderhouds- en schadekosten, omdat de accu’s niet meer dagelijks uit het voertuig gehaald hoeven te worden om op te laden, dan heeft een lithium-ionvloot zichzelf vandaag al betaald’, verklaart André Bilz, Team Leader Fleet Management Terminal Equipment bij Dachser.

Duurzame overstap

De duurzame overstap is natuurlijk ook goed voor het milieu. Zo bevatten de conventionele accu’s lood, een giftig zwaar metaal. Verder moeten zij na ongeveer 1.200 laadcycli worden vervangen. De lithium-ionaccu’s besparen energie. Dit komt neer op ongeveer 1.6 kilogram CO2 per voertuig, per jaar. Vermenigvuldig dat met 6.000 voertuigen en er ontstaat jaarlijks een besparing van 9,6 miljoen kilogram CO2.

Tegen 2022 wil Dachser de nieuwe technologie in alle Road Logistics locaties implementeren. De overstap zal stapsgewijs gebeuren: vestigingen gaan beide technologieën niet tegelijk gebruiken. Lithium-iontechnologie is al met succes geïntroduceerd in diverse Duitse Dachser vestigingen.

Bij het bekijken van de vele leveranciers van voertuigen voor materiaalvervoer in magazijnen wil Dachser zoals altijd samenwerken met de beste fabrikanten. Wat betreft de accutechnologie, oplaadinfrastructuur en energiebeheersoftware heeft de logistieke dienstverlener Triathlon als voorkeursleverancier gekozen.

Deze overstap naar lithium-ion technologie is zeker niet het einde van het project: “Samen met onze partners gaan wij de ontwikkeling van de technieken bij vervoerend materieel bevorderen”, aldus Bilz. “Ons doel is om de bruikbaarheid van de voertuigen te vergroten door ze kleiner, wendbaarder en lichter te maken.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven