Ga naar hoofdinhoud

Coronavirus: wat betekent het voor de logistiek?


De zorgen over het coronavirus nemen met de dag toe. In China zijn er bijna 10.000 mensen besmet geraakt, van wie er 213 zijn overleden. Buitenlanders worden geëvacueerd, grenzen worden gesloten en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er sprake van een ‘internationale noodsituatie’. Ook de logistiek ondervindt gevolgen van het coronavirus.

Het Chinese Wuhan, waar het virus uitbrak, is een belangrijke logistieke en dus ook economische hub van China. Ieder jaar komen er anderhalf miljoen containers door de stad, naast veel bulkgoederen. Wuhan heeft veel industrie en beschikt over de grootste binnenlandse haven van het land. 

Nu zijn echter veel mensen uit de regio vertrokken. Winkels en bedrijven zijn gesloten, straten zijn leeg en treinen rijden aan de stad voorbij. 

Coronavirus treft booming regio, aldus RTLZ.

Veel multinationals in Wuhan

In Wuhan zitten volgens Bloomberg ongeveer 500 internationale bedrijven, waaronder PepsiCo, Siemens en Peugeot en natuurlijk ook logistieke bedrijven en productiehallen. Nu Wuhan stil ligt, ligt de handel dat grotendeels ook. 

Coronavirus kost China miljarden

Het coronavirus gaat China dan ook veel geld kosten. Het SARS-virus dat in 2003 uitbrak (en een type coronavirus is) kostte de Chinese economie ongeveer 20 miljard dollar, concludeerde de Asian Development Bank eerder. Voornaamste redenen: toeristen en zakenlui gingen niet meer naar China, inwoners gingen op hun beurt weg, de doorvoer van goederen kreeg klappen en mensen kochten beduidend minder ‘uit’ China. 

“De reis- en toerismesectoren werden het meest geraakt, maar dat trekt natuurlijk ook de hele economie uit elkaar”, aldus professor Richard Smith van de Universiteit van de Exeter Medical School in een interview met Inside Logistics. Als de paniek voorbij is, dan zal het snel weer beter gaan met de Chinese economie, verwacht Smith.

Een ploeterende Chinese economie heeft ook nadelige effecten op de wereldeconomie, zegt de Duitse econoom Fred Roeder: “China is de motor van de wereldeconomie.” Als ze hun goederen niet kwijt kunnen, ‘levert dat enorme vertragingen in de supply chain en value chain op over de hele wereld. Het kan bijvoorbeeld de logistiek van de laatste generatie smartphones raken als de havens dichtgaan.”

Logistiek smartphones in de soep

Bijna alle iPhones worden in China gemaakt voornamelijk in Zhengzhou en Shanghai, meer dan 500 kilometer van Wuhan vandaan. Die afstand lijkt groot, maar een virus is zo verspreid.

“Ik kan mij geen scenario voorstellen waarin de supply chain nu níet wordt ontregeld”, aldus industry analist Patrick Moorhead van Moor Insights & Strategy in gesprek met MHL News. “Als er ook maar één grote tegenvaller zit bij de grondstoffen, fabricage, assemblage, test en verzending, dan zal er een grote disruption zijn.”

Vrachten naar Wuhan geblokkeerd

Die disruptie hebben sommige bedrijven in Europa ook al gemerkt. 

Een expeditiebedrijf uit Hamburg kreeg geen toestemming op vracht op de trein te zetten richting Wuhan, aldus DVZ. En logistiek dienstverlener Hellmann heeft zijn klanten gewaarschuwd dat vervoerders ‘al hun dienstverlening van en naar Wuhan tot nader order volledig staken’. Storingen bij boekingen, vrachtverzoeken en andere communicatie kunnen dan ook worden verwacht.  

Vraag naar mondmaskers

In Nederland is vanuit China een enorme vraag naar mondkapjes ontstaan. Groothandels kunnen die vraag echter amper aan, blijkt uit een rondgang van het ANP bij drie groothandels en twee producenten. 

“Vrijdagavond na het achtuurjournaal is het ontploft bij ons”, aldus Peter van der Weide van medisch groothandel en webwinkel Merkala. “De extra pallets die vrijdag binnenkwamen, waren direct op. Vandaag kwam weer een trailer binnen. Die was al verkocht voor die binnen was.” 

Ook onder andere de groothandels Majestic en Thaly zagen de vraag naar mondmaskers sterk stijgen. Er is ook veel vraag naar overalls, brillen, handschoenen, haarnetjes en overschoenen. 

Wat merkt uw logistieke bedrijf van het coronavirus? Laat het ons weten via g.freriks@eisma.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven