Ga naar hoofdinhoud

Coronavirus: dit is wat je kunt doen op de korte en lange termijn


De uitbraak van het coronavirus trekt een zware wissel op de wereldwijde logistiek, zo schreven we al eerder op deze website. Om de logistiek en supply chain enigszins beheersbaar te houden, heeft softwareleverancier Riskmethods een zogeheten Drei-Stufen-Modell ontwikkeld. 

Het virus kan de internationale supply chains nog een lange tijd beïnvloeden. Aldus kan het maanden duren voordat de logistieke hubs en bevoorradingsroutes weer volledig beschikbaar zijn, aldus Riskmethods.

De logistiek en de inkoopmanagers moeten daar niet op wachten, vindt SCRM: “Ze moeten proactief reageren op de crisis om de effecten op hun supply chain te identificeren en te verzachten”, aldus Heiko Schwarz, mede-oprichter van het in München gevestigde IT-bedrijf dat gespecialiseerd is in supply chain risk management (SCRM).

Riskmethods komt met een drietrapsmodel dat zich richt op de maatregelen op de korte, middellange en lange termijn.

Korte termijn

Bedrijven moeten op alle niveaus snel inzicht krijgen in hun processen: welke leveranciers worden beïnvloed door het coronavirus? Welke materialen of onderdelen? Welke producten hebben deze onderdelen nodig? Welke klanten worden er getroffen? 

“Dankzij kunstmatige intelligentie hoeft het geen weken te duren om dit uit te zoeken”, aldus Schwarz. Met de plug-and-play-technologie van Riskmethods kan een bezorgnetwerk binnen 24 uur worden gecontroleerd, kunnen fouten worden gemeld en kunnen de effecten ervan worden beoordeeld. 

Middellange termijn

Om de bedrijfsactiviteiten veilig te stellen, moeten kritieke bronnen van aanbod en bevoorradingkanalen worden gediversifieerd zodat verdere knelpunten in het aanbod kunnen worden voorkomen. Waar dit niet mogelijk is vanwege bijvoorbeeld economische druk, zijn er andere risicobeheersmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld op het gebied van speciale verzekeringen om financiële risico’s af te wenden. Ook hier kan technologie helpen om de juiste prioriteiten te maken, om de juiste maatregelen te nemen en om de schade te beperken.

Lange termijn

Bedrijven moeten risicosituaties als deze met het coronavirus aangrijpen om na te denken over verbeterd risicobeheer, inclusief preventieve scenario’s en actieplanning met een focus op strategisch geconcentreerde leveranciers. 

Schwarz: “Er zullen altijd risico’s zijn, of ze nu worden veroorzaakt door epidemieën, natuurrampen of economische crises. Het is belangrijk om voorbereid te zijn wanneer de crisis zich voordoet. Hoe meer automatisering, hoe meer tijd om proactief te handelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven