Containervervoer: van toptarieven naar spotprijzen en einde is nog niet in zicht volgens Maersk • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Containervervoer: van toptarieven naar spotprijzen en einde is nog niet in zicht volgens Maersk


Waren de containerprijzen maandenlang sky high. Nu blijven ze fors dalen en het einde is nog niet in zicht.

Dat voorspelt Maersk. A.P Moller-Maersk verwacht dat de komende maanden de tarieven nog lager worden. Vooral in de tweede helft van dit jaar. Maersk deed die uitspraken woensdag tijdens de bekendmaking van de resultaten van het vierde kwartaal die in lijn waren met de verwachtingen.

Daling tarieven

Maersk ziet de spotprijzen nu stabiliseren. Maersk verwacht dat de contracttarieven voor 2023 dicht bij de spottarieven zullen liggen, waardoor de gemiddelde tarieven zullen dalen, vooral nadat de voordelen van de in 2022 onderhandelde contracten aflopen.

Oorzaken daling containerprijs

Hoewel de volumes in het tweede halfjaar enigszins kunnen herstellen naarmate de voorraden in de detailhandel normaliseren, zullen de tarieven onder druk komen te staan. Oorzaak is de lancering van nieuwe schepen met meer capaciteit wat resulteert in overcapaciteit. “Het betekent zeker lagere winstgevendheid of zeer lage winstgevendheid voor de oceaan business  in de tweede helft van het jaar”, zei Maersk CFO Patrick Jany op de conference call met analisten woensdag.

De prognose van Maersk komt overeen met de eerder gestelde verwachtingen eind vorig jaar. De meeste analisten en rederijen gaan ervan uit dat het containervolume dit jaar zal dalen. Maersk verwacht voor 2023 een daling met 2% tot 4% vergeleken met 2022, liet het bedrijf in december 2022 optekenen. In de voorgaande raming was de rederij optimistischer met een bandbreedte van plus 1% tot min 1%

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven