Dit stelt het Topteam Logistiek, dat wordt gevormd door Leo van Wijk (voorzitter namens het bedrijfsleven, foto), Lorike Hagdorn ( TNO, VU namens de wetenschap), Wil Versteijnen ( directeur GVT, namens het MKB) en Mark Dierikx (DG Luchtvaart en Maritieme Zaken, ministerie van Infrastructuur en Milieu (IM), namens de overheid).
Visie en strategie
Volgens het Topteam Logistiek zijn integrale visie en strategie nodig om te helpen de internationale concurrentiepositie van Nederland te verstevigen en om de verwachte toekomstige groei van de goederenstromen duurzaam te kunnen blijven accommoderen. Om dit in 2020 voor elkaar te krijgen, is 700 miljoen euro nodig. Een bedrag dat moet worden opgebracht door het bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden.
Afwachtend
Ook de inzet van eigen slimme ICT-oplossingen draagt bij aan het goed organiseren van transport en logistiek. Hoewel logistieke ondernemers ICT belangrijk vinden, is aan de jarenlange groei van de automatiseringsgraad een einde gekomen. Acht op de tien ondernemers in de transportsector heeft geen eigen ICT kennis in huis. “Ondernemers zijn afwachtend,” zegt Peter Sierat, algemeen directeur van Transport en Logistiek Nederland. “Dat komt door het huidige economische tij, maar nog meer doordat ICT ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, systemen moeilijk te koppelen zijn en systemen niet optimaal worden ingezet.”
Machiel Bode, sectormanager Transport en Logistiek van ING Nederland : “Ondernemers die zelf actief aan de slag gaan, zullen sneller op veranderingen kunnen inspelen en een voorsprong nemen op de concurrentie.” Een manier om de afhankelijkheid van de leveranciers te verkleinen is door de focus te verleggen van hardware naar software. Een investering in dure boordcomputers is niet altijd nodig. Bode: “Met slimme apps en de inzet van tablets kan dezelfde informatie worden gerealiseerd en soms nog meer.”