Clark mikt op meer marktaandeel met productoffensief • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Clark mikt op meer marktaandeel met productoffensief


Tijdens een Europese persbijeenkomst in de ‘Veltins Arena auf Schalke’, thuisbasis van voetbalclub Schalke 04, presenteerde Clark Europe zijn plannen en jongste noviteiten aan de verzamelde Europese vakpers. De Duitse topclub staat bekend om zijn inzet en bereidheid om hard te werken. En dat maakt de locatie volgens Egon Strehl, CEO bij Clark Europe, perfect voor de presentatie. “De no-nonsense mentaliteit van Clark is vergelijkbaar met de instelling van Schalke. En ook wij zijn gemotiveerd en bereid te vechten… voor meer marktaandeel”, aldus Strehl.
Dat marktaandeel verkreeg Clark tot nu toe veelal door de levering van robuuste vorkheftrucks tegen concurrerende prijzen. “Het onlangs overeengekomen vrijhandelsverdrag tussen Europa en Zuid-Korea, waar onze moedermaatschappij Young An is gevestigd, zal ons zeker helpen om ook in de toekomst tegen scherpe prijzen te kunnen blijven leveren”, stelt Strehl.

Opvallende nieuwkomers zijn de kleinere magazijntrucks, die sinds kort in eigen beheer worden ontwikkeld en gebouwd
Opvallende nieuwkomers zijn de kleinere magazijntrucks, die sinds kort in eigen beheer worden ontwikkeld en gebouwd

Eigen magazijntrucks

Maar de fabrikant heeft meer ijzers in het vuur, blijkt als de CEO vervolgt. Naast de productie en levering van vorkheftrucks wil Clark zich de komende jaren meer toeleggen op magazijntrucks. Strehl: “Zeker in Europa is dat segment sterk vertegenwoordigd. Voor ons is het een belangrijk onderdeel van het totaalpakket. Een segment waarin we absoluut kunnen groeien, ook in Nederland.”
Tot voor kort werkte Clark op het gebied van magazijntrucks samen met de Italiaanse fabrikant OMG. Op de CeMAT 2011 stelde de fabrikant echter al een nieuwe elektropallettruck (PX) en een nieuwe stapelaar (SX) voor. Beide nieuwkomers zijn volledig in eigen beheer ontwikkeld en worden in eigen huis geproduceerd. Vol spanning kijkt Clark uit naar de marktreactie op de roll-out van de nieuwe magazijntrucks. Die staat gepland voor de komende zomer.
De elektropallettrucks zullen beschikbaar zijn met hefcapaciteiten van 1,8 en 2,0 ton. De stapelaars hebben hefvermogens van 1,2 en 1,6 ton en een maximale hefhoogte van 5,2 meter. Indien gewenst worden de trucks voorzien van meerijdplatform en initiaalheffing. Van de stapelaar komt ook een breedspoorvariant op de markt.
Beide trucktypen zijn uitgevoerd met onderhoudsvrije AC-motoren, een regeneratief remsysteem en verkrijgbaar met drie verschillende 24 Volt batterijvarianten; een 150 Ah Britsh Standard batterij en een 230 of 345 Ah DIN batterij.
De introductie van de kleine magazijntrucks blijkt echter slechts het begin. De komende jaren wordt het volledige segment magazijntrucks gefaseerd vervangen door trucks uit eigen huis. Strehl verwacht volgend jaar onder meer een instaande elektropallettruck te kunnen presenteren. Maar ook de introductie van een nieuwe reachtruckserie staat op de planning voor 2013. Die nieuwe reachtrucks, ontwikkeld naar Europese normen en met behulp van Europese componenten, zullen in eerste instantie beschikken over hefcapaciteiten van 1,4 en 1,6 ton en hefhoogtes tot tien meter. Grotere magazijntrucks, zoals een smallegangentruck, zijn volgens hem nog te ver weg.

Nieuw op de dieseltrucks uit de C20-35 lijn: traploos en nauwkeurig heffen, zonder bediening van het voetpedaal
Nieuw op de dieseltrucks uit de C20-35 lijn: traploos en nauwkeurig heffen, zonder bediening van het voetpedaal

Meer innovaties

Ook in andere segmenten zal het merk dit jaar een aantal nieuwe producten en productverbeteringen lanceren, die moeten bijdragen aan een groter marktaandeel. In 2011 toonde Clark al een demoversie van de diesel aangedreven C20-35 lijn, met hefcapaciteiten van 2,0 tot 3,5 ton. Vanaf dit jaar worden de trucks ook geleverd met automatische toerentalverhoging bij neutrale stand van de aandrijving, of bij het intrappen van het inching pedaal. Zodra de hydrauliekfuncties worden bediend, stijgt het toerental van de motor automatisch en proportioneel. Traploos en nauwkeurig heffen, zonder bediening van het voetpedaal, dus. Gecontroleerd aanrijden van locaties met behulp van het koppelingspedaal blijft mogelijk en levert volgens de fabrikant een energiebesparing op van 10 tot 15 procent, afhankelijk van de inzetsituatie.
In het eerste kwartaal van 2012 wordt voor de trucks uit de C20-35 serie voorts een robuust, ergonomisch gevormde armleuning geïntroduceerd. Optioneel integreert Clark minihendels of een mini-joystick in de armleuning. Later dit jaar, waarschijnlijk vanaf het derde kwartaal, is de armleuning ook leverbaar op andere verbranders en elektrotrucks van het merk.
In die elektrorange lanceert Clark dit jaar ook de nieuwe GEX 40-50. De 80 Volt vierwieler, met hefcapaciteiten van 4,0 tot 5,0 ton, volgt wat betreft zijn design de lijn die het merk eerder inzette met de 48 Volt trucks. De 80 Volt trucks zijn voorzien van twee AC-aandrijfmotoren en onderhoudsvrije ‘natte’ remmen. Indien gewenst worden de trucks uitgevoerd met een zijdelings batterijwisselsysteem. Lancering van de GEX 40-50 staat gepland voor de zomer van 2012.
Voor de 80 Volt elektrotrucks ontwierp Clark daarnaast een duopedaal, dat volgens Strehl zonder modificaties kan worden gemonteerd. “Het prototype is inmiddels klaar voor duurtesten”, weet de CEO.

 

Wisseltafel

Voor het zijdelings batterijwisselen bij de elektrische drie- en vierwielvorkheftrucks uit respectievelijk de GTX 16-20s en de GEX 16-20s serie ontwikkelde Clark een nieuwe wisseltafel. De wisseltafel kan snel en eenvoudig worden ingezet in combinatie met een (hand)pallettruck en biedt volgens de producent meer flexibiliteit en bedieningsgemak. Vanaf de tweede truck met zijdelings wisselsysteem levert het hulpmiddel daarnaast een prijsvoordeel in de aanschaf van 27 procent, laat Clark weten. De wisseltafel is per direct leverbaar.

 

Dealernetwerk

De diverse nieuwe producten en uitbreiding van het dealernetwerk hebben volgens Strehl ervoor gezorgd dat de order entry in het afgelopen jaar met 37 procent is gestegen. Voor 2012 rekent Clark op een groei van 31 procent in de verkoop van nieuwe trucks. Voor het leveren van de nieuwe trucks houdt het bedrijf vast aan de bestaande filosofie, waarbij het vermarkten van de trucks wordt toevertrouwd aan dealers. In ons land wordt het merk vertegenwoordigd door Itolang, Bakker Heftrucks en ClarkLift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven