Ga naar hoofdinhoud

Ceva zet robots in voor lossen zeecontainers


Ceva Logistics zet robots in om volautomatisch pakketten uit zeecontainers te lossen.

Lossen en laden van containers met robots. In navolging van DHL en FedEx die een soortgelijk systeem inzet voor het laden van trailers, gaat nu ook Ceva Logistics deze mechanische hulpmiddel inzetten.

Stretch robots

De Stretch-robot is ontwikkeld voor het lossen van niet-gepalletiseerde pakketten uit zeecontainers. Het apparaat pakt met zijn zuignaparm een breed scala aan dozen op tot een gewicht van circa 23 kilogram per stuk en zet deze op een sorteerband. Per uur kunnen 10.000 pakketten worden gesorteerd op grootte, kleur of een andere variabele. Ceva gaat de robots inzetten in distributiecentra in Long Beach en Los Angeles.

Honderden dozen per uur

De autonoom werkende robot werkt continu en onder alle temperatuuromstandigheden in de container. Met behulp van het apparaat verwacht Ceva, dat duurzaamheid en personeel als topprioriteiten heeft verklaard, in totaal 26.000 containers in het eerste lopende jaar te verwerken en daarmee de capaciteit binnen drie jaar te verdubbelen.

Continuïteit gewaarborgd

Volgens engineer Collin Jacobs van DHL Supply Chain is de continuïteit van de los-operatie gewaarborgd met de robot. “Er zijn minder vallende dozen en bovendien weten we dankzij de robot hoe groot de lading is en dat een vrachtwagens later binnenkomt dan gepland. Op deze manier kunnen we de operatie zo snel als mogelijk voltooien.”

Kevin Blankespoor, algemeen directeur van de afdeling magazijn robotica van Boston Dynamics, vertelt dat de Stretch-robot is ontworpen om containers snel en veilig te lossen. “Handmatig is dat een moeilijke taak vanwege de hoogte en het gewicht van de dozen, evenals met de vaak hoge temperaturen in de container. De robot heeft een visionsysteem die zich aanpast aan verschillende stapelconfiguraties en vereist geen voorprogrammering. De robots zijn gelijk inzetbaar als ze aankomen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven