CB verkort doorlooptijden met MAAS Ga naar hoofdinhoud

CB verkort doorlooptijden met MAAS


CB gaat de doorlooptijd en productiviteit van de internetorders nog voor de drukke decembermaand aanzienlijk vergroten.

De logistiek dienstverlener investeert daarvoor in 7 verdeelkasten met put-to-light technologie, waarmee online bestelde boeken gemiddeld 30 minuten sneller verzendklaar gemaakt kunnen worden. MAAS Internal LogistiX verzorgt de systeem integratie en levert de technologie, inclusief de besturingssoftware en de aan & afvoerbanen naar de eveneens nieuwe dozensluitmachines inclusief geïntegreerde applicators voor het aanbrengen van de verzendlabels.

Verdeelkasten

De 7 verdeelkasten worden geplaatst naast het sorteersysteem. Elke verdeelkast bestaat uit 112 vakken met verschillende afmetingen, die op basis van het volume van de orders worden toegewezen aan verschillende online orders. De uitgesorteerde boeken worden stuk voor stuk gescand, waarna een lampje aangeeft in welk vak een boek moet worden gelegd. Als een order compleet is, gaat aan de andere kant van de kast een lampje branden als teken dat de boeken uit het betreffende vak gehaald en ingepakt kunnen worden. Zodra een vak leeg is, wordt deze weer toegewezen aan een volgende klant. Daardoor kunnen per kast 130 tot 140 orders tegelijk worden verwerkt. Deze nieuwe werkwijze leidt tot een verkorting van de doorlooptijd met gemiddeld 30 minuten, terwijl de productiviteit met 35% procent stijgt. Het concept wordt in eerste instantie ingezet voor het verwerken van boeken, maar is flexibel genoeg om ook andere artikelen te kunnen verwerken. Daarmee speelt CB in op de vorig jaar ingezette strategie om ook de Healthcare- en fashion-sector te bedienen.

Bol.com

Het concept is al een aantal jaren geleden door CB ontwikkeld, maar wordt nu pas geïmplementeerd. Daarvoor zijn twee redenen. De eerste reden is de wens om de efficiëntie van onze operatie voortdurend te verbeteren. De tweede reden is de verschuiving van de cut-off-tijden door een aantal webwinkels, waardoor de doorlooptijden onder druk kwamen te staan. CB’s grootste klant Bol.com stelt zijn klanten in staat om tot 23.00 uur boeken te bestellen. Die moeten wel op tijd bij de sorteertcentra van PostNL liggen om de volgende dag afgeleverd te kunnen worden.

Aansturing

Het MAAS Flow Control-systeem (MFC) wordt ingezet voor aansturing van het totale proces. Daarnaast levert MAAS IL de rollenbanen voor aanvoer van lege dozen en afvoer van volle dozen naar de dozensluitmachines, labelapplicators en dozenstapelaars.

Kassascanners

Opvallend onderdeel zijn de kassascanners die in de verdeelkasten zijn gebouwd. Dankzij deze kassascanners hebben de medewerkers van CB hun handen volledig vrij om boeken uit de sorteergoten te halen en in het juiste vak te leggen. Zodra het eerste artikel van een order is gescand, selecteert het MFC op basis van volume een vak dat groot genoeg is voor de hele order. Het toewijzen van vakken aan orders start vanuit het midden van de kast, zodat de medewerkers zo min mogelijk hoeven te reiken. Links en rechts naast elk vak bevindt zich een put-to-light-display, dat gaat branden zodra een artikel voor dat vak is gescand. Het display bevat een lampje dat van kleur wisselt als het volgende gescande artikel voor hetzelfde vak is bestemd. Daarnaast krijgt elke verdeelkast een zone-display, waarop telkens als extra controlemiddel het laatst gescande boek wordt aangegeven.

Dozensluitmachines

Aan de andere kant van elke verdeelkast bevinden zich twee inpaktafels. De inpakmedewerkers zien op hun MAAS Flow Control beeldscherm onder meer welke order gereed is, welk doostype ze daarvoor nodig hebben en welke extra werkzaamheden eventueel uitgevoerd moeten worden, zoals het toevoegen van folders of leaflets. Een medewerker pakt de betreffende artikelen uit het aangegeven vak van de verdeelkast, stopt ze in een doos en voegt de pakbon toe. Voordat hij de doos op de afvoerbaan plaatst, wordt middels de een kassascanner, welke geïntegreerd is in elke paktafel de barcode aan de onderzijde gescand om de doos aan de order te koppelen.  De afvoerbaan brengt de verzenddozen via een hoogtemeting vervolgens naar één van de drie dozensluitmachines, en een labelapplicator voor het plakken van het verzendlabel en twee dozenstapelmachines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven