Ga naar hoofdinhoud

Campina kazen smaakvol beheerst met Egemin


Campina Bleskensgraaf heeft onlangs een compleet nieuw AGV-systeem met bijhorende kaasbeheersoftware in gebruik genomen voor het interne transport van zijn kazen. Het systeem, geleverd door Egemin Automation, bestaat uit vier lasergestuurde E’gv-voertuigen (Egemin Guided Vehicle, ofwel Egemins AGV’s). Deze voertuigen transporteren volledig autonoom de kazen op rekken tussen het ‘deepstack’-rijpingsmagazijn en de twee behandelingsmachines. 

De AGV’s transporteren kaasrekken met een lengte en hoogte van ruim twee meter en een breedte van slechts 85 centimeter. Smalle en onstabiele ladingen dus. Om in de smalle gangen van het magazijn goed uit de voeten te kunnen, ontwierp Egemin voor Campina smalle AGV’s op maat. De kaasrekken worden in de magazijngangen achter elkaar opgeslagen in een ‘deepstack’-rij. Links en rechts van de kaasrekken in de gang bevinden zich ventilatieleidingen. De vrije ruimte tussen elk kaasrek en de leidingen bedraagt aan beide kanten slechts 5 centimeter. Het ontwerp van de AGV’s moest dus uitermate hoge stabiliteit garanderen om trillingen tijdens het in- en uitrijden te vermijden.

Software
De eigen E’tricc-software die Egemin bij het systeem leverde, zorgt in de kaasmagazijnen voor de verkeerscontrole tussen de AGV’s en de afhandeling van de transporten. De genoemde software werd ook voorzien van een speciale module waarmee de kaasrecepten in het proces beheerd worden. Elk recept bestaat uit een aantal voorgedefinieerde behandelingen die achtereenvolgens op de kazen toegepast dienen te worden. Conform deze strikte behandelingsregels brengen de voertuigen de kazen uit het magazijn naar de behandelingsmachines.

Details
De E’tricc-software kreeg eveneens een magazijnbeheermodule aangemeten, die het volledige magazijn en elke lading in het magazijn visualiseert. Afhankelijk van de status van de posities (rijbezetting, aantal vrije posities) en de details van het recept dat aan de lading gekoppeld is, bepaalt de software welke lading als eerste door het voertuig opgehaald moet worden uit het magazijn.

Campina-Egemin 1

Niet nieuw
Voor Egemin zelf is dit type systeem niet geheel nieuw. Ook voor een aantal andere Europese kaasproducenten bouwde de Belgische fabrikant al ens een soortgelijk concept, met volledig ingebouwde software-ondersteuning voor recept- en magazijnbeheer. Egemin Automation is bekend als leverancier van complete industriële automatiseringsoplossingen, voor tal van toepassingen, in tal van sectoren. De drie kernactiviteiten van de groep worden uitgevoerd vanuit drie divisies, namelijk Handling Automation (logistieke automatisering), Business & Automation Solutions (procesautomatisering en businessoplossingen) en Consulting (adviesverlening aan industriële bedrijven).

Campina-Egemin 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven