BorgWarner foutloos in auto-onderdelen • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

BorgWarner foutloos in auto-onderdelen


Als één van de grootste producenten en leveranciers van auto-onderdelen kan BorgWarner het zich niet veroorloven vergissingen te begaan. Het bedrijf moet de kwaliteit van een nieuwe component met een hoge toegevoegde waarde garanderen en in staat zijn het product van begin tot eind te volgen.

Daarom werd besloten zich tot Cognex te wenden, het bedrijf wiens vision-systemen reeds op veel van de productielijnen en machines gemonteerd zaten. Het project dat hieruit volgde, werd geleid door Alema Automation, een Cognex Partner System Integrator (PSI) voor zuidwest-Frankrijk.

Controle, controle
Elk onderdeel moet gemarkeerd worden, de precisie en kwaliteit van de markeringen moet geverifieerd worden. Tenslotte moet gecontroleerd worden of elk onderdeel door de noodzakelijke kwaliteits- en veiligheidscontroles is gegaan voordat het afgeleverd wordt. De oplossing: VisionPro van Cognex, samen met de In-Sight 5110, Cognex Partner Product ESO’CR van Esox, nog een Cognex PSI en micro percussion markeermachines van Technifor, een andere vertrouwde partner van Cognex.

Gemarkeerd voor het leven
Als de onderdelen de productielijn hebben verlaten worden ze gemarkeerd met micro percussion: twee regels met alfanumerieke tekens die de productreferentie, het batchnummer, de teamidentiteit en de productiedatum aangeven. “Hierna leest een eerste vision-station bestaande uit een 8500-kaart en VisionPro (de bibliotheek van vision-tools van Cognex) de tekens dankzij de ESO’CR-software. De informatie wordt dan overgebracht naar een Technifor engraver die ze converteert in Datamatrix en deze code wordt gemarkeerd aan de andere kant van het onderdeel. De ESO’CR-software heeft zich van toegevoegde waarde bewezen voor de  automobielindustrie. Daardoor konden wij binnen ons budget en ons tijdsbestek blijven.” Legt Olivier Skalinski, projectleider bij Alema uit.

Vergissingen voorkomen
Om vergissingen te voorkomen en te zorgen dat de markering leesbaar blijft, verifieert een In-Sight 5110, die geïnstalleerd is naast de micro percussion machine, de inhoud en de kwaliteit van de markering. Maar hoe kan men er zeker van zijn dat elk onderdeel is geïnspecteerd? Als het onderdeel eenmaal is gemarkeerd, loopt het door een serie hydraulische testen met acht inspectiepunten. Na de testfase gaat het onderdeel naar een tweede In-Sight 5110 vision-station waar moet worden vastgesteld of het onderdeel succesvol alle noodzakelijke test heeft doorlopen. Geen gemakkelijke taak.

Betrouwbaar lezen
De onderdelen die bij de tweede vision-station komen kunnen droog en schoon zijn maar ook nog steeds met olie besmeurd vanuit de testprocedure. Ondanks het feit dat de verlichting en leesomstandigheden geheel verschillend zijn van die bij het eerste leesstation, is de In-Sight 5110 perfect in staat de code te lezen op elk onderdeel zonder extra configuratie.
Alema moest nog een uitdaging aangaan: zorgen dat de In-Sight kan communiceren met de fabrieksdatabase met daarin de resultaten van de testfase. Alema ontwikkelde hiervoor een unieke interface waardoor In-Sight een oordeel kon geven voor elk onderdeel: geschikt (of niet) voor levering. Defecte onderdelen die gerepareerd kunnen worden, worden teruggestuurd voor reparatie, terwijl de onderdelen die succesvol gecontroleerd en geverifieerd zijn naar de verpakkingsafdeling gaan. Voor maximumveiligheid heeft Alema een derde In-Sight 5110-systeem geïnstalleerd bij de ingang van de verpakkingsafdeling waar een laatste controle en verificatie van het onderdeel plaatsvindt.

Recordtijd
De applicatie is door Alema in een recordtijd ontwikkeld en geïnstalleerd: twee dagen om te controleren of het systeem correct werkt op prototype-onderdelen, dan een week voor installatie in de fabriek met inbegrip van personeelstraining op gebruik en onderhoud. Door de robuustheid van de In-Sight vision-systemen en de mogelijkheid om met omgevingsveranderingen in licht en positie om te gaan kon hetzelfde materiaal gebruikt worden op verschillende plaatsen en kon Borg Warner de hoeveelheid onderdelen die op voorraad worden gehouden drastisch verminderen. Nog een voordeel was de betrokkenheid van Alema Automation bij het project in zijn geheel (lezen, markeren en verifiëren) waardoor belangenconflicten tussen de verschillende leveranciers werden vermeden.

Ook andere productielijnen
“Dankzij de uitgebreide aard van de Cognex-oplossing en hun partnernetwerk hebben wij een high performance, goedkope oplossing ter beschikking”, zo stelt Stéphane Laval van BorgWarner. Na het succes van deze oplossing is het de bedoeling van BorgWarner andere productielijnen aan te passen en dezelfde oplossing te gebruiken om de traceerbaarheid in hun hele productieproces te optimaliseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven