In het distributiecentrum van het Finse agentschap voor noodvoorzieningen, waarvan de locatie uit veiligheidsoverwegingen niet met pers en publiek wordt gedeeld, worden medicijnen, medische benodigdheden, metalen, reserveonderdelen, brandstoffen, voedsel en nog veel meer opgeslagen. Dat wordt nu aangewend tijdens de coronacrisis.
De meeste Europese landen vonden dit soort dc’s na de spanningen tijdens de Koude Oorlog niet meer noodzakelijk en besloten om geen ‘noodvoorraden’ meer aan te houden. Finland besloot anders.

Contracten met bedrijven
Het dc wordt gerund door de overheid, maar bedrijven kunnen contracten met de autoriteiten afsluiten om artikelen te leveren. Het is, zeggen de Finnen, niet zo dat het land in de problemen komt wanneer alles in het dc ‘op’ is. Bedrijven, ook uit China en het Midden-Oosten, moeten volgens hun contracten immers de voorraden blijven aanvullen. Het graan dat in het dc wordt opgeslagen komt van Finse bodem zelf.

Uniek inkijkje
De krant Helsingin Sanomat kreeg, als enige krant, een exclusief inkijkje in het dc en sprak met Jyrki Hakola, de directeur van het logistieke centrum.
Het systeem is ‘uniek’ voor Europese begrippen, zegt Hakola: “Het is een unieke samenwerking tussen bedrijven, organisaties en de publieke sector. We zitten aan dezelfde tafels en beoordelen constant of de samenleving is voorbereid op bepaalde disrupties. En nu hebben we zo’n verstoring.”
“We zijn nu heel blij dat we ons in de naoorlogse periode zo goed hebben voorbereid. Het is immers voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis van Finland dat medische voorraden uit het magazijn moeten worden gehaald.”
