Ga naar hoofdinhoud

Bidvest Deli XL realiseert CO2-reductie met CO2


Bidvest Deli XL Amsterdam nam onlangs een nieuwe vriesinstallatie in gebruik dat werkt met het natuurlijke koudemiddel kooldioxide (koolzuur; CO2). Bovendien is het energieverbruik gunstiger door de goede thermodynamische eigenschappen.

Met deze koel/vriesinstallatie heeft Bidvest Deli XL haar CO2-uitstoot over het boekjaar 2013-2014 gereduceerd met 5% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt neer op een verlaging van 18% sinds 2008. De doelstelling is 20% CO2-reductie in 2015. Pool Koudetechniek, installateur van de koeling in Amsterdam, zegt naar verwachting op jaarbasis 95 tot 100 ton CO2-reductie te realiseren met deze installatie.

Alternatief

De groothandel voor horeca, catering en zorg streeft naar een zo efficiënt mogelijk energieverbruik in haar bedrijfsvoering door, waar mogelijk, milieuvriendelijkere koelmiddelen in gebruik te nemen. “Het Europese F-gassen besluit dat in 2020 van kracht wordt, stelt hoge eisen aan het onderhoud en de periodieke controle van onder andere koelinstallaties”, zegt Theo Venhorst, manager facilitaire zaken en gebouwen. “Dat heeft ertoe geleid dat we bij vervanging van installaties nu al alternatieve koelmiddelen inzetten, die beter zijn voor het milieu.” Natuurlijke koudemiddelen zijn middelen die vrij voorkomen in de natuur. Naast kooldioxide wordt in de koeltechniek ook vaak gewerkt met ammoniak of het brandbare propaan. Voordelen van dergelijke natuurlijke koudemiddelen zijn dat ze de ozonlaag niet aantasten en geen broeikasgassen zijn, mits deze in een gesloten systeem blijven en niet overmatig vrijkomen in de atmosfeer.

MVO en duurzaamheidverslag

Sinds 2010 publiceert Bidvest Deli XL een jaarlijks duurzaamheidverslag. Het ontwikkelde MVO-meetsysteem dat Bidvest Deli XL gebruikt voor het in kaart brengen van de duurzaamheidprestaties van haar leveranciers, werd samen met stakeholders getest in 2013. Sinds de tweede helft van dit jaar is het systeem in gebruik genomen en in oktober werd de 100e leverancier doorgelicht. Op deze manier wordt gezamenlijk gewerkt aan een transparantere en duurzamere keten in het kader van ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ (MVO).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven