Bèta’s Utrecht winnen Nacht van Eindhoven • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Bèta’s Utrecht winnen Nacht van Eindhoven


Studievereniging A-Eskwadraat van de Universiteit Utrecht heeft de jaarlijkse wedstrijd Nacht van Eindhoven gewonnen. Na een hele nacht op energiedrank en adrenaline te hebben doorgewerkt, kregen de drie teamleden van de Utrechtse studentenvereniging vrijdag rond het middaguur de eerste prijs uitgereikt: roem en een bedrag van 2000 euro.

Zeven studententeams van zes Nederlandse universiteiten namen deel aan de voor de derde keer gehouden Nacht van Eindhoven. Donderdagavond 22 mei kregen zij klokslag negen uur vier complexe rekenopgaven te zien en vrijdagochtend om half elf moesten de oplossingen worden ingeleverd.

Van tandenborstel tot afval
De Nacht van Eindhoven is een initiatief van het Eindhovense adviesbureau CQM. Het bedrijf is gespecialiseerd is in het oplossen van logistieke vraagstukken en het verbeteren van product- en procesinnovaties op basis van kwantitatieve methodes. De vier opdrachten tijdens de Nacht van Eindhoven vroegen dan ook het uiterste van de universitaire, meest vierdejaars studenten wiskunde, informatica en econometrie. De opgaven stonden in het teken van toegepaste statistiek, operations research en optimalisatie, maar kwamen uit de praktijk van alledag. Hoe bereken je dat de aan-/uitknop van een elektrische tandenborstel niet te zwaar, maar ook niet te licht te bedienen is? Hoe voorspel je voor een adviesbureau het aantal bij klanten te declareren uren voor volgend jaar? En hoe haalt een afvalverwerker op de meest efficiënte manier restafval op bij een groot aantal verspreide klanten?

Wakkere teams
Tijdens de 2007-editie van de Nacht van Eindhoven sloten enkele studenten nog de ogen. Dit jaar bleef iedereen wakker. “Eerst bespreek je de aanpak per opgave binnen je team. Vanaf drie of vier uur ’s nachts begin je met programmeren. Vervolgens kom je steeds dichter bij de oplossingen. Die spanning geeft je zoveel adrenaline dat je eigenlijk vrij eenvoudig scherp blijft”, aldus Bart Jansen (21) uit Wijchen, vierdejaars student informatica aan de Universiteit Utrecht. Met zijn team van studievereniging A-Eskwadraat won hij de nachtelijke rekenmarathon. Eerder deed hij ook al aan soortgelijke wedstrijden mee. “Informatica is een elegante tak van wetenschap. Het leuke aan de Nacht van Eindhoven is dat het een mix van alle bèta-disciplines omvat. Daardoor word je uitgedaagd om ook buiten je eigen opleiding en interesses oplossingen te vinden.”  CQM is zeer tevreden over het niveau van de ingediende oplossingen. “We hebben de opgaven weliswaar vereenvoudigd, zodat het in één nacht haalbaar was, maar dit soort cases komen de studenten straks ook in hun carrière tegen”, aldus consultant en nachtelijk begeleider Geert Teeuwen van CQM. Naast de naamsbekendheid die de Nacht van Eindhoven het adviesbureau oplevert, is het evenement ook een middel om talent te ontdekken

Uitslag Nacht van Eindhoven 2008
1. Studievereniging A-Eskwadraat, betawetenschappen, Utrecht
2. Studievereniging Abacus, wiskunde, Enschede
3. Studievereniging Vesting, econometrie, Groningen
4. Studievereniging CH, wiskunde & informatica, Delft
5. Studievereniging Vectum, econometrie, Maastricht
6. Studievereniging Abacus, wiskunde, Enschede
7. Studievereniging TEV, econometrie, Tilburg

Op de foto is het winnende team uit Utrecht te zien terwijl ze de eerste prijs ontvangen uit handen van CQM-directeur Jaap Praagman, vanaf links Wilke van der Schee, Bas den Heijer, Bart Jansen en Jaap Praagman)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven