Ga naar hoofdinhoud

België lanceert strengere pakketwet: pakketbezorgers maximaal 9 uur per dag werken


Pakketbezorgers mogen binnenkort maximaal 9 uur per dag pakjes leveren. En zelfstandige koeriers krijgen recht op een minimumvergoeding.

België maakt werk om uitbuiting van pakketbezorgers tegen te gaan. De federale regering heeft een pakketwet aangenomen die de bezorgers beter moet beschermen.

Pakketbezorgers in België zijn binnenkort gebonden aan strengere regels voor de behandeling van hun koeriers. Een meerderheid van het parlement stemde in met een nieuwe wet voor pakketbezorging. De wet komt maanden nadat in België diverse invallen werden gedaan bij pakketbezorgers.

Misstanden

Volgens die wet moeten bedrijven zoals PostNL, dat flink onder de loep ligt in België, minimumvergoedingen betalen aan koeriers en zich houden aan maximale werktijden.

Door de nieuwe wet zullen koeriers maximaal 9 uur per dag pakjes mogen bezorgen. In totaal gaat het om maximaal 56 uur per week, maximaal 90 uur per twee weken en maximaal twee keer per week 10 uur.

Postbedrijven moeten zich ook registeren bij de overheid, wat zwartwerk en belastingfraude moet tegengaan. Kleine onderaannemers die voor grotere bezorgbedrijven werken moeten ook een minimale vergoeding krijgen. Ook krijgen ze een vergoeding voor brandstof, garagekosten en autoverzekeringen. Bij overtredingen kunnen bedrijven een boete krijgen die 5 procent van hun jaaromzet bedraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven