Automatisch trailers met pallets laden in 5 minuten • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Automatisch trailers met pallets laden in 5 minuten

De Loadmatic schuift 32 pallets in één keer in de trailer

Tot nu toe moesten zowel het laaddock als de desbetreffende trailer met de nodige samenwerkende losequipement worden uitgerust om automatisch laden van pallets in trailers mogelijk te maken. Actiw Oy Finland heeft met de LoadMatic een universeel laadsysteem ontwikkeld dat geen enkele aanpassing aan de trailer behoeft.

De beleving bij vrachtwagenchauffeurs is dat er op het dock veel tijd wordt verspild met het laden en lossen van trailers. Niet zo verwonderlijk, want die staan dan ook vrijwel voortdurend onder grote tijdsdruk om zo snel mogelijk weer naar het volgende adres te gaan. Maar ook binnen het warehouse zelf is snel laden en lossen een kwestie van efficiency. Hoe sneller alles is in- of uitgeslagen, des te sneller is er weer ruimte beschikbaar voor een volgende zending.

Nu worden laden en lossen vaak in één adem genoemd. Het zijn twee zijdes van dezelfde medaille. Beide werkzaamheden worden doorgaans uitgevoerd door bemande heftrucks en/of elektropallettrucks die voortdurend met de palletlading in- en uit de trailer rijden. Wat dat betreft is deze methode nog steeds de meest flexibele. Nadeel is dat de pallets één voor één worden verplaatst en dat vergt gemiddeld een half uur voor het volledig leegtrekken of laden van een volle trailer met pakweg 32 vol beladen pallets.

Sick-sensoren in het portaal scannen de uitlijning van de lading en de trailer
Sick-sensoren in het portaal scannen de uitlijning van de lading en de trailer

Er zijn automatische systemen denkbaar en beschikbaar, die een trailer of container zowel kunnen laden als lossen, maar dat vergt dure en veelal ingewikkelde techniek op zowel het dock als in de trailer. Als er maar met één vervoerder wordt samengewerkt, dan is dat in principe nog wel te realiseren. Bij meerdere externe partijen krijg je veel moeilijker iedereen over de streep om hierin te willen en te kunnen investeren. Vandaar dat er vaak praktische keuzes worden gemaakt. Dus of automatisch lossen, of laden.

De Finse fabrikant Actiw heeft gekozen voor een universeel laadsysteem, waarbij er geen enkele aanpassing bij de aandockende trailer nodig is. Deze LoadMatic laadt een lege trailer binnen vijf minuten met 32 volle pallets. Actiw ziet vooral nuttige toepassingsmogelijkheden in de drankenindustrie. De LoadMatic is globaal rendabel in te zetten en terug te verdienen als er minimaal tien volledige truckladingen per dag op het dock plaatsvinden.

Pallets

De Actiw LoadMatic is een logische technische doorontwikkeling van de reeds langer bestaande LoadPlate voor langgoed, en werkt in principe hetzelfde. De LoadMatic is echter bedoeld voor pallets. Denk voor de werking aan serviesgoed op een tafel waarbij het tafelkleed er in één vloeiende beweging onderuit wordt getrokken. Nadat de trailer is aangedockt, tasten Sick-contoursensoren de lading en de trailerpositie af en, na een exacte volledig automatische uitlijning van de LoadMatic ten opzichte van de trailer, wordt de hele palletlading op een centrale ladingdrager in één vloeiende beweging hydraulisch in de trailer gepusht. De centrale ladingdrager is bovenop voorzien van geleiderollen, om het toe- en afvoeren van de palletlading op de ladingdrager te vergemakkelijken.

Het grote verschil en tegelijk de verbetering ten opzichte van de LoadPlate is dat de LoadMatic zichzelf automatisch in de X-, Y- en Z-as uitlijnt ten opzichte van de aangedockte trailer. Dit voorkomt beschadiging van de trailervloer, de wanden en de lading. De LoadMatic kan als het ware door de knieën zakken om de uitschuifbare ladingdrager altijd op exact dezelfde hoogte en hoek ten opzichte van de trailervloer te houden. Naarmate een trailer wordt beladen, zal deze namelijk altijd navenant dieper door de vering zakken en daarmee het beladingsproces verstoren.

Een hydraulische balk aan de achterzijde van de trailer schuift naar beneden en blokkeert de achterste rij pallets
Een hydraulische balk aan de achterzijde van de trailer schuift naar beneden en blokkeert de achterste rij pallets

De hydraulische constructie van de LoadMatic compenseert het hoogteverschil direct en doorlopend. Zodra alle pallets binnenboord zijn, zakt een hydraulische balk aan de achterzijde van de trailer naar beneden en blokkeert de achterste rij pallets, waarna de centrale ladingdrager in zijn geheel in één vloeiende beweging onder de pallets wordt uitgetrokken en deze allemaal netjes geordend op hun plaats in de trailer komen te staan. De voorzijde van de ladingdrager is voorzien van een wigvormige kunststof plaat, die het afschuiven vergemakkelijkt. Deze hele beladingscyclus vergt slechts vijf minuten tijd.

Maar hierbij geldt wel een kanttekening. Het vooraf klaarzetten van de pallets op de centrale ladingdrager is daarbij namelijk niet inbegrepen. Dit voorwerk is door Actiw ook deels geautomatiseerd. Binnen op het dock is namelijk een bufferlaadbrug opgesteld, waar de pallets vooraf stuk voor stuk door heftrucks, of een aansluitende transportbaan worden ingevoerd. Een vernuftig conveyorsysteem schuift alle pallets daarna compact door naar de uitschuifbare ladingdrager.

Langgoed

De ladingdrager schuift over de trailervloer zonder deze te beschadigen
De ladingdrager schuift over de trailervloer zonder deze te beschadigen

Het Actiw LoadPlate systeem maakt het mogelijk om containers en trailers automatisch sneller te beladen met langgoed, zoals stalen profielbalken, hout en grote lange industriële machines met minder kans op beschadiging van de goederen. Lange zware ladingen zijn normaliter met heftrucks zeer moeilijk efficiënt in een geopende container of trailer te laden.

Het LoadPlate-systeem waarborgt de kwaliteit van de te laden goederen beter dan de traditionele beladingmethodes, waarbij heftrucks of takelsystemen worden gebruikt. De lading wordt op een gladde kunststof laadplaat in de container of trailer geschoven, waarbij de lading niet over de vloer of tegen de wanden van de laadruimte schuift en daarmee dus beschadiging van trailer en lading voorkomt. Er zijn ook met dit systeem geen speciale aanpassingen aan de container of trailer noodzakelijk. Ook zijn er geen pallets of speciale constructies nodig onder de lading. Dit betekent dat de laadruimte optimaal wordt benut. De LoadPlate kan volledige ladingen verwerken in trailers of containers van 20, 40, 45 ft of in Euro-containers. Hij is geschikt voor ladingen tot maximaal 30 ton. Er zijn zeer hoge beladinggraden tot 60 kubieke meter in een 40 foot container gehaald.

De laatste ontwikkeling is de LoadPlate waarbij additionele voorzieningen het mogelijk maken de container of trailer op de plaats van bestemming ook snel te kunnen ontladen, de lading wordt dan via een docking systeem in zijn geheel uit de trailer of container getrokken. Deze losvoorziening ontbreekt op de LoadMatic, omdat pallets individuele deelladingen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven