Automatisch of manueel sorteren, that’s the question • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Automatisch of manueel sorteren, that’s the question


In het distributiecentrum van logistiek dienstverlener HIS vond op 10 april een themadag plaats over al dan niet automatisch sorteren. De dag werd georganiseerd op initiatief van adviesbureau Denc, sorterleverancier Distrisort, en gastheer HIS. De vraag die centraal stond, was ‘wanneer heeft het zin om te investeren in sorteren?’.

Diverse (ervarings)deskundigen lieten hun licht op dit thema schijnen, niet in het laatst directeur Wim Berends van HIS, die in augustus vorig jaar een split tray sorter van leverancier Distrisort in huis haalde. Hij concludeert na 8 maanden praktijkervaring dat hij zeker geen spijt heeft de sorter in huis te hebben gehaald, maar dat hij er wel ‘iets meer van had verwacht’.

Distrisort-HIS 1  Distrisort-HIS 3

Willy van Vliet van Denc Netherlands gaf de aftrap voor de dag, die vanwege de grote belangstelling in twee delen was geknipt. Van Vliet reflecteerde vanuit adviesbureau Denc de voors- en tegens van automatisch sorteren. Waarom wel (arbeidsbesparing, arbo-technische en ergonomische voordelen, beschikbaarheid personeel, met name bij pieken) en waarom niet (risico’s, beperking door product, flexibiliteit in proces en product). Hij liet zijn licht schijnen op orderverzameltechnieken en op de orderverzamelcyclus en toonde daarbij wanneer het omslagpunt voor automatisch sorteren gezocht moest worden.

Ronald Mantel, docent aan de Universiteit van Twente, toonde een bijna wiskundig model voor het ideale magazijnontwerp, deed een stappenplan voor warehouse planning uit de doeken en gaf in zeer kort bestek zijn visie op de diverse vormen van batching (man-naar-goederen, goederen-naar-man). De spreker na hem, Gerbald van Ommeren, was zojuist afgestudeerd aan dezelfde Universiteit van Twente, en had tijdens zijn stage bij Denc onderzoek gedaan naar het omslagpunt van manueel orderverzamelen naar automatisch sorteren. Over het rekenmodel dat uit dit onderzoek volgde, leest u hier meer

Distrisort-HIS 2  Distrisort-HIS 5

Wouter Loomans toonde namens DistriSort een aantal  indrukwekkende toepassingen van sorteerinstellingen bij klanten door heel Europa en probeerde de gasten daarmee een inzicht te geven in de diverse mogelijkheden die DistriSort biedt op het terrein van automatisch sorteren. Directeur Wim Berends van HIS vertelde tenslotte openhartig over hoe hij de implementatie, zo’n acht maanden geleden, van de Distrisort split tray sorter had beleefd. Wat hem met name tegenviel in de praktijk, was de capaciteit van de sorter.
Niet dat leverancier DistriSort hem een onjuiste voorstelling van zaken daaromtrent had gegeven, integendeel, maar “deze top-capaciteit is alleen mogelijk als je sorter voor honderd procent gevuld is, je deze op hoge snelheid hebt draaien en er ook nog een goed handelbaar, identiek product op draait.” Zodra er sprake is van verschillende productformaten, anders geplaatste barcodes of andere afwijkingen, dan loopt de capaciteit van de sorter direct fors terug. Natuurlijk werd de dag afgesloten met een kijkje in de logistieke keuken van HIS. En vanzelfsprekend werd tijdens de rondleiding uitvoerig stilgestaan bij de sorter, die op dat moment volop bezig was cd-roms te verwerken voor warenhuisketen Vroom & Dreesmann.

Distrisort-HIS 4  Distrisort-HIS 6

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven