Derde hoogbouwmagazijn Egemin Agristo • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Derde hoogbouwmagazijn Egemin Agristo


Agristo, producent van voorgebakken en diepgevroren aardappelproducten, gaat voor de derde keer op rij in zee met Egemin Automation voor de bouw van een nieuw volautomatisch hoogbouw-diepvriesmagazijn. Het nieuwe magazijn komt in Wielsbeke op een perceel van 25 hectare dat Agristo naast opslagfaciliteiten ook met nieuwe productiegebouwen en groenzones zal invullen.

De investering van Agristo in een automatisch hoogbouw-diepvriesmagazijn moet de extra productiecapaciteit ondersteunen, de kwaliteitsgarantie verder verbeteren en de eigen opslagruimte van Agristo uitbreiden. De eerstesteenlegging van de nieuwe site vond plaats begin september. Het magazijn wordt bijna 45 meter hoog en zal met 15 opslagniveaus plaats bieden voor 50.000 pallets, goed voor 35.000 ton diepgevroren frieten. De ingebruikname is voorzien voor het najaar 2017. Agristo heeft reeds twee hoogbouwmagazijnen van Egemin in gebruik, in Tilburg (2012, zie foto) en Nazareth (2015).

Kwaliteitsgarantie

Het nieuwe diepvriesmagazijn komt op de vroegere Unilin-site in Wielsbeke. Egemin staat in voor de volledige logistieke inrichting en automatisering van het magazijn. Het levert de magazijnstellingen die in silobouw worden opgetrokken, de magazijnkranen en het conveyorsysteem en de palletliften die de productie en de verzending met de hoogbouw verbinden. Voor de automatische aansturing en het beheer van zijn nieuwe magazijn en alle transportinstallaties zal Agristo gebruikmaken van Egemins E’wms-software.

“Dankzij de automatisering is het voor Agristo eenvoudiger om de kwaliteit van zijn producten te garanderen”, zegt Marcel Spruijt, sales manager bij Egemin. “De koudeketen wordt op geen enkel moment onderbroken. Het conveyorsysteem brengt de diepgevroren frieten automatisch van de productie naar de opslagruimte. Bovendien zijn er minder handelingen nodig om de pallets en dozen naar hun plaats in het magazijn te brengen waardoor de kans op beschadiging aan pallets en verpakkingen verkleint. Door de capaciteit van het magazijnsysteem met dubbele uitvoer kan Agristo heel snel grote buffers verwerken. Dat maakt het mogelijk om vanuit het magazijn een vrachtwagen volledig te laden in amper 15 tot 20 minuten.”

Energiezuinig

De silobouw van het diepvriesmagazijn is ontworpen om duurzaam om te springen met energie. “De productie en opslag van diepvriesfrieten vraagt heel wat energie”, zegt Carmen Wallays, procurement & logistics director bij Agristo. “We hadden bij het ontwerp van dit nieuwe project met Egemin dan ook veel aandacht voor efficiëntie, duurzaamheid en ecologie.”

Zo is de dak- en wandisolatie dikker dan de standaard voor diepvriesmagazijnen. De palletkranen zijn voorzien van een intern energierecuperatiesysteem dat de energie die vrijkomt tijdens het dalen en afremmen van de kraan terugvoedt op het elektriciteitsnet. Daardoor besparen de kranen tot 20 procent energie, komt er minder warmte vrij in het magazijn en moet er minder gekoeld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven