Asia Express Food verdubbelt picksnelheid door nieuwe picking strategie en automatisering • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Asia Express Food verdubbelt picksnelheid door nieuwe picking strategie en automatisering


Groothandel Asia Express Food heeft zijn interne logistiek geautomatiseerd en geoptimaliseerd. Het resultaat is een sterke verbetering van de efficiency. Verdere aanpassingen staan op de planning.

Sneller en efficiënter opereren. Om beide doelstellingen te realiseren heeft Asia Express Food, groothandel in Aziatische, Indiase en Afrikaanse voedselproducten zijn warehouse fors onder handen genomen.

Logistieke uitdaging werd groter

Vanuit een distributiecentrum in Kampen bedient het bedrijf (etnische) supermarkten en andere retailbedrijven en webshops in heel Europa met verse, droge en diepvriesproducten in gecombineerde orders. Met een assortiment van meer dan 3.500 producten en een groeiende vraag werd het steeds uitdagender om deze klantorders op tijd te leveren.

Meer orders picken per uur

Om het groeiend aantal orders op tijd te kunnen blijven leveren, voldeed de manier van werken niet langer. Daarom koos Asia Express Food voor verregaande automatisering en procesoptimalisatie. Bert Bult, logistiek manager: “Met dezelfde mensen picken we nu twee keer zoveel orders per uur.”

Lees ook
Efficiënter orderpicken? Flexibel pauzeren werkt

Scanners en voice picking

Asia Express Food koos verschillende ondersteunende hulpmiddelen om het logistiek proces te automatiseren en optimaliseren. Van single orderpicking stapten ze over op batchpicking. Medewerkers gebruiken handscanners of voice picking en worden digitaal en papierloos aangestuurd.

Actemium WMS is de regisseur in dit proces en is geïntegreerd met het SAP ERP hostsysteem voor voorraad- en orderinformatie. Daarnaast is de werkvloer verregaand gemechaniseerd, met een gecombineerd pick-to-belt- en dozensorteersysteem.

Batchpicking

Gepickte goederen worden nu op conveyors geplaatst, direct gescand in scantunnels en vervolgens automatisch uitgesorteerd via een snel en intelligent sorteersysteem. Voorheen pickten orderverzamelaars één volledige klantorder per keer, legt Bult uit. “Vooral de versproducten waren steeds vaker een beperking. Die moeten we in korte tijd kunnen verzamelen.” Asia Express Food zocht daarom een oplossing om in dezelfde tijd meer goederen te kunnen picken.


Door alle verbeteringen pickt de groothandel nu met hetzelfde aantal mensen twee keer zoveel goederen, stelt Bult. “En we werken veel flexibeler. Orders kunnen in delen worden verzameld en later worden samengevoegd. Waar nodig vullen we orders last-minute aan met bijkomende producten.”

Nóg verder automatiseren

Bult is tevreden over de automatiseringsslag van de orderpickoperatie. Een logische vervolgstap is om Actemium WMS ook te gaan inzetten voor de inslag en opslag van goederen. Daarnaast volgt Asia Express Food de ontwikkelingen op het gebied van AGV’s voor pallethandling op de voet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven