Arbeidsinspectie: distributiecentra schenden massaal gezondheids- en veiligheidsregels • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Arbeidsinspectie: distributiecentra schenden massaal gezondheids- en veiligheidsregels


Er gaat nog veel mis bij distributiecentra. Dc’s overtreden massaal de regels op het gebied van gezondheid en veiligheid. Vier op de vijf dc’s zouden zich hieraan schuldig maken.

Veiligheid in distributiecentra is geen vanzelfsprekendheid. Dat bewijst een nog niet gepubliceerd rapport van de Arbeidsinspectie andermaal. Vier op de vijf distributiecentra hebben vorig jaar veiligheids- en gezondheidsregels overtreden. Dit stelt dagblad NRC, dat inzage heeft gehad in de nog niet gepubliceerde rapportage van de Nederlandse Arbeidsinspectie. De distributiecentra hebben veiligheidsvoorschriften overtreden, coronavoorschriften niet gevolgd (zoals anderhalve meter afstand houden) of het werk was er fysiek of mentaal te zwaar schrijft de krant.

De Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar tweehonderd distributiecentra. Daarvan hebben er 163 zich minstens één keer niet aan de regels gehouden. Om welke distributiecentra het gaat, schrijft de Arbeidsinspectie niet.

Zie ook het webinar
Prijswinnaar Valeo laat niets aan het toeval over

Geen valbescherming

In twintig keer waren de overtredingen dusdanig ernstig dat de inspectie het werk heeft stilgelegd „omdat er ernstig gevaar was voor de werknemers”. Zo worden orders verzameld van hoge stellages. Soms waren die niet afgeschermd, waardoor medewerkers van negen meter hoogte konden vallen.

547 overtredingen

De inspectie stelde afgelopen jaar 547 overtredingen vast, waarvan 28 „zeer ernstige” overtredingen. Tien keer schreef een inspecteur een boeterapport uit, op basis waarvan een boete kan worden opgelegd.

Reden voor de Arbeidsinspectie om in 2022 dc’s tot een speerpunt te maken. De focus ligt op de aanpak van onderbetaling, illegale tewerkstelling, arbeidsuitbuiting én het terugdringen van ongevallen bij het laden en lossen, maakte de dienst eind vorig jaar bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven