Ga naar hoofdinhoud

Amsterdam krijgt logistiek centrum van 160 miljoen euro


Amsterdam wil in 2030 de eerste stad ter wereld zijn die volledig emissievrij is. Benzine- en dieselauto’s zijn dan niet meer welkom. Tegelijkertijd is Amsterdam een van de snelst groeiende steden van Nederland en de prognose is dat de hoofdstad in 2030 ruim één miljoen inwoners zal tellen. Dat zorgt voor een enorme logistieke uitdaging.

De realisatie van een nieuw circulair logistiek centrum, Amsterdam Logistic Cityhub, moet een duurzame oplossing bieden voor de toenemende logistieke belasting van Amsterdam en de ‘last mile’ verzorgen binnen de stadsring. De Cityhub wordt een duurzaam gebouw voor opslag en distributie met 125.000 vierkante meter aan opslagruimte en ruim 10.000 vierkante meter aan kantoorruimte in de haven van Amsterdam.

Amsterdam Logistic Cityhub zal medio 2021 volledig operationeel zijn. Amsterdam Logistic Cityhub combineert logistiek en duurzaamheid, zo valt er in het persbericht te lezen. In het warehouse kunnen de ruimten ook worden ingezet voor palletopslag en value-added-services, zoals verpakken, labelen of sorteren.

Daarna worden de distributiestromen van en naar het centrum van Amsterdam slim gebundeld. Directeur Wouter Moll legt uit: “Door bijvoorbeeld pakketten uit de opslag van verschillende gebruikers te combineren en gebundeld te transporteren, zorgen we voor minder transportbewegingen binnen de stadsring. Bovendien hoeven bedrijven op deze manier geen onnodige voorraden aan te houden en kan de binnenstedelijke opslagruimte worden gebruikt voor andere doeleinden.”

Kosten: 160 miljoen euro
Volgens het Financieele Dagblad zijn twee investeerders verantwoordelijk voor het megaproject: Wim Beelen en Robert van der Wallen. Zij steken naar schatting 160 miljoen euro in Amsterdam Logistic Cityhub.

Terugbrengen CO2-uitstoot
Op korte termijn groeit Amsterdam naar 936.000 inwoners. Dit heeft zichtbare gevolgen. Denk aan overbelaste wegen, meer files in de binnenstad, kades en bruggen die verslechteren en langere levertijden voor zowel inwoners als bedrijven. Amsterdammers willen met het ‘Actieplan Schone Lucht’ een autoluw Amsterdam scheppen, om de druk op de binnenstad en de CO2-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Het nieuwe logistiek centrum moet een duurzame oplossing gaan bieden voor deze uitdagingen: efficiënte last mile logistiek in Amsterdam, zonder enige uitstoot van fijnstof of CO2.

Naast opslag faciliteert Amsterdam Logistic Cityhub in elektrisch, duurzaam en emissievrij vervoer van goederen en personen binnen de ring. Vervoer over water speelt daarbij een belangrijke rol. ALC ontwikkelt hiervoor zelf een multi-inzetbare, emissievrije boot voor personen en goederen. Het varen van goederen door Amsterdam biedt een uitstekend alternatief voor het vaak drukke verkeer op de weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven