Aardgasstation in Nijmegen • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Aardgasstation in Nijmegen


Onlangs is in Nijmegen het eerste aardgastankstation van Gelderland geopend. Dit gebeurde bij het tankstation van brandstofleverancier Nijol. Deze opening geldt als start voor de plaatsing van zeven aardgastankstations die het Gelderse bedrijfsleven en de provincie Gelderland in 2008 samen zullen realiseren.

De firma Nijol wil binnen 3 jaar zelf nog eens 65 aardagasstations in Nederland plaatsen. Momenteel zijn er nog maar 7 aardgasstations verspreid over het land.

Normen voor fijnstof
In het coalitieakkoord ‘Gelderland maakt het verschil’ heeft de provincie Gelderland de ambitie uitgesproken om in 2010 overal in de provincie aan de Europese normen voor fijnstof te voldoen. Daarom stelde de provincie ook € 600.000 subsidie beschikbaar aan pomphouders die in aardgas wilden investeren. Gevolg hiervan is dat er eind 2008 in Apeldoorn, Arnhem, Ede, Geldermalsen, Nijmegen, Tiel en Zutphen aardgas kan worden getankt.
Dit heeft Gedeputeerde Staten doen besluiten om voor 2008 nog eens € 400.000 subsidie beschikbaar te stellen voor investeerders. Onder de merknaam Fuwell wil de firma Nijol daarnaast zelf binnen 3 jaar 65 aardagasstations in Nederland realiseren.

Landelijk netwerk
Met de realisatie van een Gelders netwerk van aardgastankstations wordt de infrastructuur aangelegd voor het schone en duurzame biogas. De zeven Gelderse aardgasstations moeten vanaf 2009 namelijk ook het duurzame biogas gaan leveren. Biogas zorgt voor een CO2-reductie van ten minste 75% van de huidige uitstoot uit voertuigen. Tot die tijd kunnen chauffeurs en automobilisten de luchtkwaliteit met aardgas direct verbeteren. Ook gemeenten zetten in op rijden op aardgas. Zo ruilen Nijmegen en Beuningen de komende jaren hun eigen wagenpark in voor auto’s op aardgas en kijkt de gemeente Nijmegen naar voordelen voor particuliere eigenaars van een auto op aardgas.

Conferentie
Met de opening van het eerste Gelderse aardgasvulpunt op 14 november start ook een tweedaagse conferentie over duurzame mobiliteit in Arnhem. Hier delen Nederlandse en Duitse partners hun kennis en ervaring over schone brandstoffen en technieken om tot nieuwe projecten te komen. De conferentie is een initiatief van de provincie Gelderland, SenterNovem en Noord-Rijn-Westfalen. De opening wordt verricht door minister Cramer van VROM, in aanwezigheid van Annelies van der Kolk, gedeputeerde Milieu en Klimaat, en Jan van der Meer, wethouder Milieu en Mobiliteit in Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven