Al decennialang wordt productie uitbesteed aan bedrijven die traditionele productiemethodes gebruiken. De producten moeten vervolgens ook worden vervoerd. En dit wordt steeds complexer: wereldwijde logistiek wordt risicovoller en prijziger leert ons wanneer we de afgelopen jaren in ogenschouw nemen.
Niet vreemd dat nearshoring, ook wel reshoring genoemd, meer en meer in zwang raakt onder logistiek managers en bedrijven. De ultieme vorm hiervan is misschien wel 3D-printing.
3D-printing
Fietsenprocent van Raam heeft zes jaar terug de techniek omarmd. Eerst voorzichtig, maar tegenwoordig vol overtuigd en met succes. Het geeft het bedrijf een logistieke voorsprong waar het dagelijks de vruchten van plukt, stelt Jan-Willem Boezel, technisch directeur bij Van Raam. “In 2016 hebben we onze eerste stappen gezet. Sinds Sjoerd ter Horst bij ons is komen werken in 2019 heeft de techniek een vlucht genomen in ons denken en doen.”
Van Raam, produceert op maat gemaakte fietsen en gebruikt 3D-printing voor verschillende doeleinden. Een belangrijk pluspunt: Minder voorraad betekent minder ruimte nodig en dus minder kosten.