Ga naar hoofdinhoud

3 tips om logistieke kosten te verlagen


Hoeveel geef jij maandelijks uit aan logistieke kosten? Heb je eigenlijk geen idee? Dan is de kans groot dat je meer uitgeeft dan nodig is. Besparen op de logistieke kosten begint immers bij kennis. Weten wat er uitgegeven wordt en waar het geld precies naartoe gaat.

Logistieke kosten zijn alle kosten die gegenereerd worden tijdens het produceren en het vervoer tot de klant. Dit kunnen dus zeer uiteenlopende dingen zijn. Van de aanschaf en het gebruik van een brother printer voor het printen van verzend labels tot de huur van een opslagplaats. Alle kleine bedragen tellen mee.

Kan jij wel wat tips gebruiken bij het verkrijgen van inzicht in deze kosten? En wil je weten hoe je die kosten kunt verlagen? Lees dan snel verder en ontdek drie handige tips.

1.      Transportkosten

De transporten worden nog veel te vaak vergeten. Maar hoeveel geef jij eigenlijk uit om jouw producten bij de klant te brengen? Beschik je over een eigen wagenpark? Of geef je de pakketjes uit handen aan een pakketdienst? Het kost allemaal geld. Goed om hier meer inzicht in te krijgen. Zo ontdek je ook waar je mogelijk zou kunnen besparen.

Om de transportkosten te verminderen is het goed om de juiste balans te vinden tussen een snelle levering en een voordelige levering. Bijvoorbeeld door van korting gebruik te maken als je meerdere pakketten tegelijkertijd wegbrengt of laat bezorgen. Daarvoor is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de bevoorrading.

Eventueel is het ook mogelijk om andere opties te onderzoeken. Wat kost het bijvoorbeeld wanneer je van een andere pakketdienst gebruik maakt? Zou je je wagenpark kunnen verkleinen? Is het mogelijk om het rijgedrag van de chauffeurs onder de loep te nemen en zo op benzine te besparen?

2.      Inventariskosten

Een magazijn kan niet werken wanneer er geen inzicht is in de voorraad. Hierbij wordt veel uit de kast getrokken. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel er dagelijks geprint wordt? Een brother cartridge is goed betaalbaar, maar deze vliegen er wel door als er onnodig vaak afdrukken worden gemaakt. Daarom is het goed dat iedereen in het magazijn weet hoe ze op bepaalde kosten kunnen besparen. Zelfs de printkosten zijn hierbij van belang. Alle kleine beetjes helpen immers.

3.      Opslagkosten

De opslagkosten kunnen snel hoog worden. Zeker wanneer je niet precies weet hoeveel je eraan uitgeeft. Daarom is het eerst van belang om hier extra inzicht in te krijgen. Deze kosten omvatten alles wat met opslag te maken heeft. Hierbij kun je denken aan aankoopkosten van het magazijn of de huurkosten, maar ook verzekeringen en belastingen die je hierbij moet betalen. Deze kosten zijn natuurlijk noodzakelijk voor het functioneren van jouw bedrijf. Daarom is het vooral goed om naar de variabele kosten te kijken.

Zijn er dingen die mogelijk anders kunnen? Is de opslagplaats nu misschien te groot? Is het mogelijk om naar een kleinere opslagplaats te verhuizen? Dit draagt allemaal bij aan lagere logistieke kosten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven