Weer komt de pakketbezorging negatief in het nieuws. Kwamen PostNL, DPD en GLS in België eind vorig jaar in opspraak, nu is Nederland aan de beurt.
Lees ook
Arbeidsinspectie maakt speerpunt van ongelukken bij laden en lossen
Actie ILT
Bijna 1 op de 5 gecontroleerde pakketbezorgers heeft geen vergunning voor zijn vak of die niet bij zich. Dat blijkt uit een controle van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in december. De inspectiedienst voerde 183 controles uit bij pakketbezorgers in heel Nederland. Tijdens de actie controleerden ILT-inspecteurs voornamelijk op het bezit én de aanwezigheid van de vergunning voor beroepsgoederenvervoer. Bijna 1 op de 5 gecontroleerde pakketbezorgers was hierbij in overtreding.

Koeriers met kleine vrachtwagens en bestelbussen
De actie was gericht op koeriers met kleine vrachtwagens en bestelbussen en vond plaats op het hoofdwegennet, bij depots van postbedrijven en in woonwijken. Bij 33 voertuigen (18%) werden in totaal 37 overtredingen geconstateerd.
Ontbrekende vergunningsbewijzen
In 7 gevallen ontbrak de vergunning beroepsgoederenvervoer. Ondernemers (ook zzp-ers) mogen geen goederenvervoer voor derden verrichten als zij niet over deze vergunning beschikken. Bij 22 pakketbezorgers beschikte het bedrijf wel over een vergunning, maar had de chauffeur daarvan niet – zoals voorgeschreven – een afschrift in het voertuig. Dit kan erop duiden dat deze bedrijven meer voertuigen inzetten dan waarvoor zij een vergunning hebben. Ook reden 2 pakketbezorgers met een zwaardere belading dan voor hun voertuig was toegestaan. Voor deze overtredingen is proces-verbaal opgemaakt.

Koerierssector
De koerierssector komt de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Teamleider Goederenvervoer Weg Mark van der Ham: “Consumenten bestellen steeds meer online en willen het liefst zonder bezorgkosten hun pakketjes zo snel mogelijk in huis hebben. Zeker rond de feestdagen in december, waardoor de druk in deze sector extra hoog was. Hierdoor verwachtten wij een hoger risico op overtredingen. Postbedrijven besteden pakketbezorging veelal uit aan onderaannemers, die dit op hun beurt ook weer uitbesteden aan onderaannemers. Met deze actie wilden wij toetsen of deze onderaannemers het vervoer verrichten volgens de geldende wet- en regelgeving.”