Ga naar hoofdinhoud

Tips voor duurzame logistiekoplossingen

Het dagelijks vervoeren van goederen vraagt telkens om effectieve planningen. Zeker wanneer je de logistiek zo duurzaam en efficiënt mogelijk wilt inrichten. Waar moet je allemaal rekening mee houden en hoe zorg je ervoor dat de logistiek optimaal vormgegeven wordt? Lees daarvoor de tips in deze blog.

Planning van de transportmiddelen

Tips voor duurzame logistiekoplossingen

Wil je de logistiek voor jouw bedrijf efficiënter en duurzamer inrichten, dan is het belangrijk om eerst naar de transportmiddelen te kijken. In zo kort mogelijke tijd wil je zoveel mogelijk transporteren. Dat is niet altijd mogelijk op het moment dat je de planning niet goed hebt voorbereid. Dat is met alles zo. Een vakman die besluit om te kiezen voor renovlies of stucen, doet dat ook vanuit efficiënte en duurzame beweegredenen. Nadat hij hier goed over heeft nagedacht, komt hij tot de meest effectieve basis voor het dunpleister nieuwbouw. Zo werkt dat ook in de logistiek waar de keuze bij de ene stap van invloed is op de volgende stap.

Routeplanning optimaliseren

Wil je de ontwikkelingen binnen de logistiek verder optimaliseren, dan is het ook belangrijk de af te leggen route onder de loep te nemen. Omdat de goederen iedere dag op de gewenste plekken afgeleverd moeten worden, kan het zijn dat de route iedere dag weer verschilt. Een lastig punt dus om te optimaliseren. Maar zeker niet onmogelijk. Kijk voor het optimaliseren van de routeplanning naar de locaties die veelvuldig door de transporteurs bezocht worden en bepaal welke locaties via een zijweggetje bereikt kunnen worden.

Voorwaarden voor retourlogistiek

Niet alleen de routes naar de diverse locaties moeten efficiënt afgelegd worden. Geregeld zul je te maken krijgen met retourzendingen die opgehaald moeten worden. Zijn hier geen duidelijke voorwaarden voor, begin daar dan als eerste mee. Wanneer er een helder systeem is in zowel het wegbrengen als ophalen van goederen, kun je deze eenvoudig optimaliseren en efficiënter inrichten.

Goederen efficiënt verpakken

Efficiëntie zit ‘m niet alleen in het afleggen van een optimale route. Ook het klaarmaken van de pakketten is onderdeel hiervan. Wil je verduurzamen, kies dan uitsluitend voor duurzame materialen. Wil je daarnaast ruimte besparen, dan is het belangrijk te kijken hoe de goederen minimale ruimte innemen. Als een legpuzzel moeten de goederen ingeladen worden en precies in elkaar passen. Zo wordt iedere kier optimaal benut.

Blijven optimaliseren en leren

Het mooie aan je werkzaamheden in het verbeteren van de logistiek, is dat er voortdurend ruimte is voor nog meer verbetering. Waar je nu een oplossing hebt gevonden voor een logistiek probleem, zal die over een paar weken ruimte maken voor een nog efficiënter oplossing. Jij als persoon blijft dus leren en ontwikkelen, waardoor de werkzaamheden nog beter ingericht worden. Wees hiervan bewust en houd altijd de ruimte open om te leren. Niet alleen jij, ook je collega’s verdienen het om hierin te ontwikkelen. Je kunt er dus ook voor kiezen opleidingen en cursussen te verzorgen die jullie als team helpen om door te groeien. Dit maakt het mogelijk om telkens opnieuw de logistiek naar een hoger niveau te tillen.

Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven