Ga naar hoofdinhoud

Klemmend advies Topsector aan steden: Neem logistiek mee in gebiedsontwikkeling


Logistiek goed inpassen in de openbare ruimte en het mobiliteitssysteem is een toenemende uitdaging voor gemeenten. Neem logistiek volwaardig mee in het planproces van duurzame gebiedsontwikkelingen. Dat is het belangrijke advies van de Topsector Logistiek en CROW-KpVV in de Handreiking Logistiek en duurzame gebiedsontwikkeling.

Te midden van de oplaaiende verdozingsdiscussie lanceren Topsector Logistiek en CROW-KpVV de Handreiking Logistiek en duurzame gebiedsontwikkeling. Hun belangrijkste boodschap aan steden en gemeenten: integreer logistiek in het planproces van duurzame gebiedsontwikkelingen in Nederland.

De handreiking bevat concrete actiepunten voor gemeenten en initiatiefnemers van gebiedsontwikkelingen om logistiek beter te integreren in het proces. Het beschrijft wie welke acties moet ondernemen en op welk moment in het proces. Ook worden er lessen uit de praktijk en voorbeelden besproken om inzicht te geven in hoe logistiek succesvol kan worden opgenomen in duurzame gebiedsontwikkelingen.

Ontwikkelingsproces

De twee partijen erkennen dat Nederland voor verschillende ruimtelijke uitdagingen staat, zoals woningbouwproductie, energietransitie en duurzaamheidsopgaven, die allemaal goederenstromen genereren en beïnvloeden. In ontwikkelingsgebieden komen deze ontwikkelingen samen, en daarom is het essentieel om logistiek net zo vanzelfsprekend mee te nemen in het ontwikkelingsproces als personenmobiliteit. Op dit moment is dat nog niet het geval, aldus de Topsector Logistiek en CROW-KpVV.

Kansen en disciplines

De handreiking biedt inspiratie om de werelden van logistiek en gebiedsontwikkeling samen te brengen. Het richt zich op vragen zoals: hoeveel logistieke bewegingen kan een gebied verwerken? Welke kansen biedt logistiek specifiek in dit gebied? En hoe kunnen verschillende disciplines hierbij betrokken worden? Het doel is om een toekomstgericht, duurzaam logistiek systeem te creëren dat voor iedereen werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven