Goederentransport per drone: Texel krijgt primeur op de Wadden • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Goederentransport per drone: Texel krijgt primeur op de Wadden


De eerste cargovlucht met een drone van het vaste land naar een Waddeneiland vindt morgen plaats. Texel krijgt de primeur. De cargo van deze unieke vlucht zal worden afgegeven bij het NIOZ: Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee.

Drones in de logistiek winnen terrein. Denk aan drones als voorraadteller, drones die warehouses inspecteren of drones die als waakhond dienen. Woensdag 3 augustus wordt de drone voor het eerst ingezet als transportmiddel naar de Wadden. Vanuit het METIP in Den Helder vindt de eerste vlucht met een drone plaats van het vaste land naar Texel.

PostNL ANWB drone pilot

De ANWB en PostNL hebben testvluchten uitgevoerd voor medisch transport per drone tussen ziekenhuislocaties in Meppel en Zwolle. METIP wil de ervaring en resultaten van dat onderzoek gebruiken zijn voor het opzetten van een pilotproject voor spoedzendingen naar de Waddeneilanden. In de offshore wordt veel gebruik gemaakt van helikopters. Vervoer daarmee is flink duurder dan met een drone. Bovendien is transport met drone beter voor het milieu.

Onderzoek transport per drone

De dronevlucht naar het NIOZ wordt de eerste vlucht van het vaste land naar een Waddeneiland en het is een belangrijk onderdeel van het ‘Long Distance Cargo Drone Delivery’ project van METIP. Hierin onderzoekt METIP hoe drones en andere onbemande systemen ingezet worden ten behoeve van maritiem transport en logistiek en inspecties en onderhoud van offshore constructies, zoals productieplatforms en het toenemend aantal offshore windparken op de Noordzee.

Digitaal Basis abonnement op Warehouse Totaal

Drone techniek

Er wordt gebruik gemaakt van een VTOL-drone: een drone met vleugels die verticaal opstijgt en landt. Gevlogen wordt vanaf het noordelijkste puntje van het Noord-Hollandse vasteland, bij de Zeepromenade Den Helder, naar het NIOZ op Texel. DroneQ Robotics voert de vlucht uit in samenwerking met Airhub.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven