Te midden van de oplaaiende verdozingsdiscussie heeft M&G group zijn nieuwe distributiecentrum. Het warehouse in Assen wordt 23 december opgeleverd door ontwikkelaar Borghese Logistics.
Cijfers distributiecentrum
12 meter hoog, een oppervlakte van 39.500 vierkante meter waarvan 27.000 vierkante meter bestemd is voor productie, inclusief een uitgebreide R&D-ruimte. Dat zijn de cijfers die hoen bij het nieuwe magazijn. Een ander deel met een oppervlakte van 12.000 vierkante meter wordt ingericht als conventioneel magazijn.
Half januari 202 startte de bouw, nu vlak voor het einde van het jaar wordt de sleutel overhandigd aan M&G Group, dat op dit moment nog twee locaties in Noord-Nederland heeft voor de ontwikkeling, productie en distributie van oplossingen voor rookgasafvoer en ventilatie. De locaties worden samengevoegd in het dc in Assen.
Ecologie
Aan de achterzijde van het pand zal een bos worden ingericht voor de grote bosmuis. “Daarmee geven we gehoor aan de sentimenten over de verdozing van het landschap”, stelde Tessa van Voorthuizen, Real Estate Developer bij Borghese Logistics eerder al. “Door de rest van het pand een groene, taps toelopende wand te geven, laten we het pand zoveel mogelijk opgaan in het Drentse landschap.”
Ook is rekening gehouden met de vliegroutes van vleermuizen. Het stuk grond aan de linkerzijde, voor mogelijke toekomstige uitbreiding, is ingezaaid met wilde bloemen en planten, zodat bijenpopulaties hun steentje kunnen bijdragen aan de biodiversiteit. Om een goede afwatering te waarborgen en verdroging van het landschap tegen te gaan, worden de 302 parkeerplaatsen voorzien van graskeien.
Duurzaamheid
Het gebouw zelf is eveneens ontworpen met het oog op duurzaamheid. Door gebruik te maken van adiabatische koeling en ventilatie – met water als koudemiddel – zijn de 300 medewerkers in het pand verzekerd van schone, frisse lucht en een aangenaam binnenklimaat. De parkeerplaats krijgt laadpalen, waarbij twintig procent van de parkeerterreinen alvast wordt voorbereid op het opladen van elektrische auto’s.
BREEAM
Ook voor andere verkeersstromen is volop aandacht. Door de fiets- en looppaden slim te situeren en te scheiden van het vrachtverkeer, kunnen alle medewerkers veilig hun werkplek bereiken. Op het dak komen bovendien zonnepanelen te liggen. Het pand beschikt over een BREEAM-Very Good certificaat.