Ga naar hoofdinhoud

Zwarte zakdoeken verleden tijd bij Royal Brinkman

Bron: Marjan Sins Fotografie

De werkplekken en producten van Royal Brinkman zaten regelmatig onder het stof. Daar moest nodig wat aan gedaan worden, vonden Director Operations Ronald van der Tang en Logistics Manager Marnix van der Born. Euromates Dust Free Industrial (DFI) luchtreinigers boden uitkomst.

Royal Brinkman is toeleverancier, installateur en adviseur voor de glastuinbouw. Van gewasbeschermingsmiddelen tot meststoffen, van spuitapparatuur en kantoor- en kantinematerialen tot allerhande mechanische onderdelen en van elektrotechnische artikelen tot folies, doeken en verpakkingsmaterialen. Royal Brinkman slaat meer dan 30.000 producten op en distribueert die naar ruim 100 landen.

Zwarte zakdoek
De vele logistieke bewegingen in het distributiecentrum in ‘s-Gravenzande leidden tot stofontwikkeling. “Na de RI&E van 2017 zijn we fijnstof veel serieuzer gaan nemen. Op tafels en apparatuur lag immers toch best veel stof. Daarnaast kregen we signalen van medewerkers dat we er echt iets mee moesten”, aldus Van der Tang.

Een van die signalen was de welbekende ‘zwarte zakdoek’. “Snoot iemand zijn neus, dan zag die zakdoek er niet heel fris meer uit”, vult Van der Born aan.

Meten is weten
Uit een luchtkwaliteitsmeting van Euromate, specialist in luchtreiniging, bleek inderdaad dat de hoeveelheid fijnstof te hoog was. Royal Brinkman schafte daarom een nieuwe veegmachine, vloerwissers en handwissers aan om grondiger schoon te kunnen maken. Van der Tang: “We hadden het idee dat we er nog niet alles aan gedaan hadden. Met deze extra acties hoopten we betere resultaten te behalen. Wij willen namelijk staan voor de gezondheid van onze medewerkers. Voor nu en voor in de toekomst.”

Meten is weten, aldus Van der Tang. Daarom nodigde Royal Brinkman Euromate anderhalf jaar later opnieuw uit voor een meting. Conclusie: de luchtkwaliteit was ‘minimaal verbeterd’. “We hebben toen met meerdere partijen gesproken om te kijken wat we nodig zouden hebben om de luchtkwaliteit te verbeteren”, zegt Van der Born. “We hebben voor Euromate gekozen omdat zij dé specialisten zijn op dit gebied. Bovendien kregen we een heel goed gevoel bij hen.”

30 tot 50 procent stofreductie
Euromate nodigde Van der Tang en Van der Born uit om een kijkje te nemen bij een houtverwerkingsbedrijf dat al met luchtreinigers van Euromate werkte. “Dat bezoek heeft ons echt overtuigd. We konden toen met eigen ogen zien dat het werkte.”

Euromate installeerde vijf Dust Free Industrial (DFI) luchtreinigers bij Royal Brinkman, waarvan er vier in het grootste compartiment van 7.000 vierkante meter hangen. De laatste unit hangt in een ruimte van 500 vierkante meter voor ADR-goederen. De luchtreinigers filteren fijnstof, stof en droog stof en haalden bij Royal Brinkman ongeveer 30 tot 50 procent meer fijnstof uit de lucht.

Van der Born: “De zwarte zakdoek was vrijwel meteen verdwenen en ook producten, tafels en shuttlekasten bleven schoner. De luchtreinigers draaien overdag op volle toeren en ‘s avonds staan ze lager afgesteld omdat er dan minder intern verkeer is. In de ochtend slaan ze automatisch aan en filteren ze verder.”

Gezondheid voorop
Zit het filter vol, dan licht het lampje rood op, legt Van der Born uit: “Als we Euromate opbellen omdat de filters vervangen moeten worden of omdat er iets gerepareerd moet worden, dan staan ze meestal de volgende dag al op de stoep.” Ondertussen kan de logistieke operatie in het distributiecentrum zonder problemen blijven doordraaien.

Van der Tang: “Als de filters worden vervangen, kun je goed zien hoeveel stof wordt weggezogen. Dat had je anders gewoon in je longen gehad… We hebben hiermee echt geïnvesteerd in de gezondheid van de mens en in de kwaliteit van het product.”

Van der Tang raadt het andere (logistieke) bedrijven aan om ook goed na te denken over de luchtkwaliteit. “Veel mensen die hier binnenkomen, ook technische mensen, hebben geen idee waar die blauwe dingen in de lucht voor zijn. Dat geeft aan dat veel bedrijven nog geen luchtreinigers geïnstalleerd hebben. Maar als meer werkomgevingen ermee uitgerust worden, zou ik dat zeker toejuichen.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven