Ga naar hoofdinhoud

Verrijdbare stellingen gouden greep voor Jonker Petfood


Met de productie van 1,25 miljoen kilo diervoeding per week is het in Waalwijk gevestigde Jonker Petfood een grootschalige producent van private-label droogvoer voor honden en katten. De opslagcapaciteit is voor Jonker Petfood cruciaal, legt directeur Martin Sonneveld uit.

Jonker Petfood produceert honden- en kattenvoer. Onze gespecialiseerde dierenvoedseldeskundigen voeren eigen innovaties uit voor verschillende private labels. We leveren producten gebaseerd op ruim 500 verschillende recepten aan 38 landen”, aldus Sonneveld. “Dit betekent dat we grondstoffen en verpakkingsmateriaal in huis hebben. Daarnaast verzorgen wij voor verschillende relaties de warehousing en logistiek. Voor onze opslag betekent dit dus wel iets.”

Optimaliseren van opslagcapaciteit

In 2017 kampte Jonker Petfood met een opslagprobleem. “We maakten een sterke groei door en hadden grote behoefte aan meer opslagcapaciteit. We hadden inrijstellingen, maar een bevriende relatie had net verrijdbare palletstellingen van SSI Schäfer aangeschaft. We zijn daarom gaan kijken of deze toepassing ook voor ons geschikt zou kunnen zijn.” De verrijdbare palletstellingen bleken goed in de visie van Jonker Petfood te passen om de opslagcapaciteit voor blok- en europallets te optimaliseren. Sonneveld: “We wilden een palletopslagsysteem met een maximale opslagcapaciteit en individuele bereikbaarheid van de pallets voor een optimale bezettingsgraad.”

Compleet magazijn in negen maanden

Het was belangrijk dat de keuze voor de compacte verrijdbare palletstellingen vóór de bouw van het nieuwe dc zou worden gemaakt, voegt logistiek manager Dick van Wijnen toe: “Bij verrijdbare stellingen worden in de betonvloer namelijk rails opgenomen.” Jonker Petfood liet een 20 meter hoog magazijn bouwen van 5.000 m2. Het complete magazijn werd na negen maanden opgeleverd. De bouw van de stellingen nam slechts drie weken tijd in beslag.

Met de twee verrijdbare installaties heeft Jonker Petfood nu een opslagcapaciteit van ruim 7.000 pallets. De elektrisch aangedreven systemen worden door reachtrucks bediend en hebben een afzethoogte van 12,5 meter, palletgewichten tot 1.330 kilo en een verplaatsbaar gewicht van 440 ton per verrijdbare wagen. Een mooie bijkomstigheid is volgens Van Wijnen dat de veiligheidssensoren zaken detecteren zoals afgebroken delen van pallets: “Dit betekent dat we altijd een brandschoon magazijn hebben. Door het kunnen verrijden van de stellingen is ook het reinigen van de bedrijfsvloer veel eenvoudiger.”

Directeur Martin Sonneveld (links) en logistiek manager Dick van Wijnen.

Efficiënt en veilig

De verrijdbare stellingen zijn eenvoudig te bedienen. “Ze zijn voorzien van PLC-besturing met touchscreen. Het systeem is te bedienen via drukknoppen of via de afstandsbediening, waardoor de chauffeur de truck niet hoeft te verlaten. Ook worden de in- en uitgaande bewegingen van de trucks geregistreerd om het systeem automatisch gereed te maken voor een volgende opdracht. Dit maakt het systeem gebruiksvriendelijk, efficiënt én veilig.” Daarnaast wordt de hele opslag automatisch vastgelegd in het WMS. “Wel zo prettig met die enorme hoeveelheid aan producten en labels die bij ons staan opgeslagen.” Martin Sonneveld geeft aan dat dit ook belangrijk is voor het First In First Out-principe: “Er blijven zo nooit producten achter in ons magazijn.”

Minder stress en minder kosten

Jonker Petfood heeft met de verrijdbare oplossing meer opslagcapaciteit ten opzichte van een conventionele oplossing met vaste stellingen. Sonneveld: “Dat we onze producten nu kunnen opslaan, geeft ons de mogelijkheid om gedurende de zomermaanden te blijven produceren. Daardoor hadden we dit jaar voor het eerst geen knelpunten bij de uitlevering. We hebben nu dus meer ruimte en minder stress.” De keuze voor de verrijdbare stellingen van SSI Schäfer heeft ook geleid tot minder kosten. “Als we de som van de bouwkundige kosten en de kosten van het opslagsysteem delen door het aantal palletlocaties, komt onze prijs per locatie 30 procent lager uit dan bij conventionele vaste stellingen.”

Gereed voor de toekomst

Bij de bouw is ook rekening gehouden met de mogelijkheid tot uitbreiding van de opslagcapaciteit met nog eens 8.800 pallets. “Er zijn steeds meer klanten die vragen om warehousing en die op afroep willen bestellen”, zegt Sonneveld. “Deze service willen wij onze klanten blijven bieden, maar dat maakt ook dat onze voorraad zal blijven groeien. Dankzij de verrijdbare stellingen kunnen we dat gelukkig blijven doen.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven