Ga naar hoofdinhoud

UniPharma verdubbelt capaciteit en verbetert beheer buffervoorraad voor onvoorspelbare schommelingen


Het distributiecentrum van UniPharma in Middelburg is met 4.500 vierkante meter vergroot. Het warehouse is nu 12.500 vierkante meter groot en ook de opslagcapaciteit is verdubbeld. 

De nieuwe inrichting beschikt over een combinatie van geavanceerde stukgoeddoorrolstellingen en palletstellingen van BITO, waarmee de orderpicksnelheid flink gestegen is. Meer dan tweeduizend drogisterijen, apotheken en supermarkten kunnen vanuit het distributiecentrum bevoorraad worden. 

Ook worden er elke dag tot 5000 orders verwerkt voor diverse webshops. In tijden van COVID-19 is de montage en oplevering van het distributiecentrum, met zulke aantallen als gevolg, een groot goed.

Meer SKU’s en picklocaties 

“De keuze voor opslagsystemen van BITO is mede gebaseerd op goede ervaringen uit het verleden”, zegt Operations Manager Ton Vermeulen. “In het bestaande pand stonden stellingen van twee leveranciers, waarvan BITO het merendeel heeft geleverd. We hebben beide leveranciers om een offerte gevraagd, waarna de keuze is gevallen op BITO. Naast prijs en kwaliteit was de snelle lever- en montagetijd van doorslaggevend belang. In de bouwvakvakantie van 2019 zijn de stellingen in slechts drie weken tijd volledig volgens plan gemonteerd.”

Het overgrote deel van het nieuwe pand beschikt over een combinatie van palletstellingen en stukgoeddoorrolstellingen. Met deze doorrolstellingen op grondniveau is er ruimte voor de pickvoorraad. De palletlocaties daarboven bieden ruimte aan 3450 pallets, met bulkvoorraden die bestemd zijn om de in totaal 2670 picklocaties aan te vullen.

Omdat de stukgoeddoorrolstellingen met de pickzijde naar elkaar toe zijn geplaatst, is er een gebied ontstaan met gescheiden gangen voor orderpicking en voor aanvulling van de picklocaties. De orderpickers die met karren de picklocaties bezoeken, lopen geen risico meer op aanrijding door reachtrucks.

Small item picking zonder bukken

Het orderpickproces verloopt volledig manueel. Het zelf ontwikkelde ERP-systeem van UniPharma voegt de orderregels samen tot batches, die aan de hand van papieren picklijsten worden gepickt. De karren met de gepickte artikelen gaan vervolgens naar het verpakkingsgebied, waar ze worden gesorteerd op order en vervolgens worden verpakt. 

Hogere picksnelheid 

Twee nieuwe verpakkingsmachines zorgen ervoor dat de hoogte van de verzenddozen wordt afgestemd op de inhoud, zodat opvulmateriaal niet of nauwelijks meer nodig is. “De productiviteit ligt in het nieuwe pand duidelijk hoger dan voorheen. Dat heeft grotendeels te maken met de aandacht voor ergonomie bij de inrichting van de picklocaties. Daardoor is de picksnelheid een stuk hoger”, weet Vermeulen, die eraan toevoegt dat voor inslag van pallets en aanvulling van picklocaties barcodescanning wordt gebruikt.

Bij de inrichting is de ergonomie flink verbeterd. De bovenste picklocaties in het bestaande pand zaten op een hoogte van 1,90 meter, waardoor sommige orderpickers een opstapje nodig hadden om de artikelen te kunnen pakken. Nu zijn de bovenste picklocaties minder hoog en opstapjes niet meer nodig. Daarnaast liggen de snellopers op de middelste niveaus. En voor tachtig procent van de picks hoeven de medewerkers niet meer te bukken.

Schuifpuzzel met stellingen

Na de ingebruikname van het nieuwe deel is UniPharma nog lang niet klaar met de herinrichting van het dc. Op dit moment wordt het bestaande deel gerenoveerd en onder meer voorzien van een nieuwe vloer. Het resultaat is een grote schuifpuzzel met de bestaande legbordstellingen en doorrolstellingen van BITO. 

Vermeulen: “Die zijn vaak al tientallen jaren oud, maar dankzij de kwaliteit van het materieel nog goed bruikbaar. Dat geldt ook voor de bestaande BITO-stellingen met een draagvermogen van drie ton per ligger. Die hebben nog niets aan kracht ingeboet en kunnen we nog steeds gebruiken voor de opslag van pallets met vruchtensappen. Die hebben per pallet al snel een gewicht van 800 kilogram.”

Wenst u ook extra picklocaties voor meer SKU’s?

Een voorspelbare batchvoorraad en meer informatie over de verschillende mogelijkheden van small item picking op grondniveau in uw pallet buffermagazijn? Tijd voor een gesprek met BITO! Ongeacht het merk van uw palletstellingen, kan BITO het grondniveau ombouwen met stukgoeddoorrolstellingen en andere oplossingen. Bel +31 30 711 30 90 voor een vrijblijvende afspraak.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven