In normale tijden serveert KLM Catering Service Schiphol dagelijks meer dan 55.000 maaltijden voor ruim 350 vluchten. Voor het vullen van de trolleys maakt de luchtvaartmaatschappij gebruik van oplossingen van Erkon Tilhulpmiddelen.
Met meer dan 80 jaar ervaring en 1360 medewerkers in 2019 behoort KLM Catering Service Schiphol (KCS) tot de vijf grootste inflight cateraars van Europa. Iedere dag worden op 10.000 vierkante meter, verdeeld over twee etages op Schiphol, maaltijden samengesteld en worden de trolleys gevuld met ingrediënten, eten, drinken en non-food. Vervolgens worden de trolleys door meer dan tachtig cateringtrucks naar de vliegtuigen gebracht.
De logistiek achter een vlucht kost veel tijd en energie, meer dan nietsvermoedende passagiers misschien zouden denken. Bovendien is het vullen van trolleys fysiek zwaar werk, zegt Egbert Rietveld, die ruim een kwart eeuw verbonden is aan KLM. Hij is Manager Innovatie & Ontwikkeling en heeft zich binnen de KCS altijd ingezet voor meer ergonomie. “De gemiddelde leeftijd van ons productiepersoneel is ongeveer 52 jaar. Deze werknemers zullen hier waarschijnlijk tot hun pensioen blijven werken en zullen er niet fitter op worden. Tegelijkertijd liggen de druk en het tempo hoog. Juist daarom is zo belangrijk om hen te blijven ondersteunen door ergonomie serieus te nemen.”
Nooit meer bukken
Rietveld ging op zoek naar oplossingen om kratten, dozen, trolleys en zelfs palletkratten op verantwoorde wijze op de juiste hoogte te krijgen. Erkon Tilhulpmiddelen bood uitkomst door diverse Hovmand-tilhulpen te voorzien van speciale opnamehulpstukken. “We hebben nu diverse soorten tilhulpen elk specifiek voor onderstellen plus kratten, Full Size-trolleys in twee versies, Half Size-trolleys en een eigen transportkarretje”, legt Rietveld uit. “Tijdens de coronacrisis zijn er minder trolleys in de lucht. Daardoor is onze site veranderd in één grote opslagplek. Dat maakt het soms onoverzichtelijk. Desondanks weten onze medewerkers de tilhulpen overal vandaan te toveren. Dat is een groot compliment, want dat betekent dat iedereen ze beschouwt als handig en nodig. We verplichten hen niet om de tilhulpen te gebruiken, maar iedereen weet dat ze er zijn en ze worden dus ook uit eigen beweging gebruikt. Dat is het mooiste.”
Minder ziekteverzuim
KCS maakt niet alleen gebruik van Hovmand-tilhulpen van Erkon, maar ook van een palletheffer/kantelaar en vacuumheffers. Het eerste contact met de specialist in tilhulpmiddelen dateert van bijna twintig jaar geleden, toen Rietveld hoofd werd van de productieafdeling waar zwaar tilwerk normaal gevonden werd. Hij zag de medewerkers slijten. “Mensen tilden zich suf. De hele dag. Op die afdeling worden gemiddeld 55 pallets verwerkt. Variërend van bier en softdrinks tot servetten, koffieblikken en de bekende Delfts Blauwe huisjes. Ik heb iedere werkplek minimaal twee dagen zelf bezet om te voelen wat dat lichamelijk deed. Vervolgens heb ik met een ergonoom gekeken wat er beter kon.”
Rietveld voegde de daad bij het woord, nam contact op met Erkon Tilhulpmiddelen en bestelde zijn eerste Vacuumheffer Vacu-jojolift VJL103. “Een medewerker met een halve hernia wilde die vacuumheffer graag uittesten en kon zonder problemen weer aan het werk.” Toch stuitte de ergonomische verkenning van Rietveld aanvankelijk op de nodige scepsis op de werkvloer. “Het was een andere tijd. Het idee was: tilhulpen zijn voor watjes. Sterke jongens hebben die dingen niet nodig en als je ‘s avonds niet met zweet op de rug naar huis gaat, dan heb je niet écht gewerkt. Gelukkig denken we er nu anders over.”
Hondje op wielen
Erkon biedt op maat gesneden oplossingen. Zo wilde Rietveld het platform op de Hovmand-tilhulp vervangen door vorken: “Mensen gaan op tafeltjes zitten en dat wilde ik voorkomen. Erkon ontwikkelde daarom een speciale vork waar spullen, ook kratjes met verschillende onderstellen zoals bij ons, nooit van af kunnen glijden.” Ook andere oplossingen zijn volledig ‘custom made’: “Producten ombouwen of aanpassen is voor hen geen probleem”, weet Rietveld, die ook te spreken is over de eenvoud van Erkons oplossingen. “De verrijdbare Hovmand-tilhulpen zijn bijvoorbeeld erg simpel en daar houd ik van. Onze medewerkers kunnen de trolleys makkelijk vullen en kunnen ze als het ware als een hondje op wielen meeslepen. Misschien moeten we ze nog leren kwispelen…”
Ook het contact met Erkon bevalt Rietveld goed: “Als ik advies wil, maak ik een fotootje en stuur ik het op. Na wat heen en weer pingpongen komen we altijd tot een oplossing. En soms ga ik naar Erkon toe zodat ik prototypen of oplossingen zelf kan ervaren. Erkon snapt altijd precies wat ik bedoel of wat het probleem is.”