Müller verhoogt capaciteit en productiviteit met verrijdbare palletstellingen • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Müller verhoogt capaciteit en productiviteit met verrijdbare palletstellingen


Voor het nieuwe vrieshuis van logistiek dienstverlener Müller Fresh Food Logistics in Lekkerkerk ontwikkelde, leverde en monteerde SSI SCHÄFER een totaaloplossing met verrijdbare palletstellingen. Zo kunnen de opslagcapaciteit en de productiviteit in de nieuwbouw verhoogd worden.

Jan-Peter Müller is al jaren een vaste relatie van SSI SCHÄFER. Toen het familiebedrijf in 2018 Prins Transport in Lekkerkerk overnam en vervolgens een nieuw distributiecentrum bouwde, deed ze ook een beroep op deze specialist uit Oosterhout om een geschikt opslagsysteem te ontwerpen en te monteren. “Bij Müller Fresh Food Logistics wordt continu geïnvesteerd in duurzame groei. Tijdens een gesprek in de hoofdzetel in Holten legde de directie haar plannen voor een uitbreiding op de site in Lekkerkerk voor. Naast het bestaande gebouw moest een nieuw koel- en vrieshuis met een totale oppervlakte van 2.400 m² komen. Wij kregen de opdracht om een geschikt opslagsysteem te realiseren”, legt Dorothee Steverink, accountmanager Nederland dynamische systemen bij SSI SCHÄFER, uit.

“Aangezien we bij de hoofdzetel in Holten voor een systeem met ver- rijdbare palletstellingen geopteerd hadden, beslisten we om in de nieuwbouw een gelijkwaardige oplossing te integreren. Op die manier wordt de beschikbare opslagruimte geoptimaliseerd en is de benodigde vloeroppervlakte beperkt. Er is immers geen gangpad tussen elke stelling nodig. Bijkomend voordeel: er is een optimale benutting van de vereiste energie voor klimaatbeheersing bij koel- en vriesopslag, aangezien er met dit systeem bijna twee keer zoveel goederen opgeslagen kunnen worden. Dat heeft tot gevolg dat de impact op het milieu beperkt wordt.”

Verrijdbare palletstellingen

De oplossing bij Müller Fresh in Lekkerkerk bestaat uit twee zones met verrijdbare stellingen van dertien meter hoog, respectievelijk met vijf en vier wagens. Elke stellingrij omvat elf secties, telkens goed voor 24.000 kg, waardoor in elke wagen meer dan 500.000 kg aan goederen opgeslagen kan worden. In dit vrieshuis kan de logistiek dienstverlener meer dan 6.000 pallets opslaan. Net zoals bij de andere projecten werden de specialisten van SSI SCHÄFER ook hier in een vroeg stadium door de opdrachtgever in de gesprekken betrokken.

De palletstellingen vormen eigenlijk de basis van het gebouw, waarrond de hoofdaannemer een geïsoleerde vrieskist bouwde. In de eerste fase werden de rails geïnstalleerd op de vooraf geconstrueerde fundering, gebaseerd op gedetailleerde tekeningen. De maatvoering van deze fundering moet overeenkomen met het railplan. Na installatie van dat railplan wordt hierop een controle uitgevoerd. Aangezien de bovenzijde van de rails ook de bovenzijde van de betonvloer is, moeten de rails overal gelijk liggen. Tijdens het storten van het beton worden de rails opgenomen in de vloer, waarbij het van belang is dat ze goed ondervuld worden. Zo kunnen in de toekomst geen verzakkingen ontstaan.

Volgende fase

“Als de installatie van de rails niet aan de gestelde eisen voldoet, kan scheefloop, slijtage of een verminderde gelijkmatige loop ontstaan. In het slechtste geval kan het systeem zelfs vastlopen. Dit leidt dan tot een kortere levensduur van het verrijdbare systeem. Pas als het volledige veld van het systeem klaar is, kunnen de andere bouw- partners weer op de bouwplaats aan de slag. In een volgende fase worden dan de verrijdbare palletstellingen in de ruimte gemonteerd”, licht Rienk Broekhuizen, product manager dynamische systemen, toe. “Bij dit vrieshuis van Müller Fresh in Lekkerkerk vormde de hoogte van 13 meter een grote uitdaging op het vlak van montage en logistiek. We moesten immers goed nadenken, over hoe we alle lange onderdelen zonder problemen in de hal konden binnenkrijgen. Na de montage stonden we ook in voor de volledige controle van de installatie, want het is onze verantwoordelijkheid dat alles perfect functioneert.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SSI Schäfer

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven