Ga naar hoofdinhoud

Jansen Logistics: klinkende resultaten met nieuwe vriesceldeuren


Urk is hét logistieke centrum van Europa als het gaat om vis en vers. Een van de Urker visitekaartjes is Jansen Logistics, dat als grote logistiek dienstverlener al decennialang allerlei soorten diepvries- en koelproducten en verse vis opslaat, verpakt en transporteert. Met de opening van een modern koel- en vrieshuis vierde Jansen Logistics vorig jaar een mooie mijlpaal.

De Barrier Gliders gaan sneller open en dicht dan de gebruikelijke vriesceldeuren.

De nieuwe coldstore valt in de smaak, vertelt chef expeditie Leen Wakker bijna anderhalf jaar na de uitbreiding: “De vraag naar diepvriesopslag in Urk is de afgelopen jaren enorm toegenomen en na enkele weken stond de vriescel dan ook helemaal vol. En ook nu draaien we lekker door.”

Jansen Logistics heeft met een opslagcapaciteit van in totaal 8.000 pallets zes keer meer opslagruimte dan voorheen. De diepvriesgoederen worden gesorteerd, (her)verpakt, geëtiketteerd, gewikkeld en gekoeld of diepgevroren opgeslagen door Jansen Coldstore. De andere divisie binnen de onderneming, Jansen Transport, verzorgt de dagelijkse transporten van en naar bestemmingen in Duitsland, Denemarken, België, Finland en met name Zweden. “In principe moet een bedrijf dat bijvoorbeeld handel wil doen op Italië, Frankrijk of Spanje ook kunnen zeggen: wij zetten alles bij Jansen neer en zij regelen het wel. Wij nemen voor deze bedrijven het logistieke proces over, ontzorgen in de breedste zin van het woord.”

Jansen Logistics heeft met een opslagcapaciteit van 8.000 pallets zes keer meer opslagruimte dan voorheen.

Compleet logistiek centrum

Extra ruimte was noodzakelijk omdat de marktvraag is veranderd, vertelt Wakker: “Voorheen vormden platvissen zoals de tong en de schol de absolute hoofdmoot in Urk. Maar inmiddels slaan we eigenlijk alle soorten vis op die je in de viswinkel tegenkomt. Enerzijds omdat de handelsbedrijven in Urk nieuwe producten importeren en anderzijds omdat onze klanten die in vlees, gevogelte en brood handelen, ook van onze opslagfaciliteiten gebruik wilden maken, naast ons transport. Van een transportbedrijf uit Urk verwacht je natuurlijk vis, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een compleet logistiek centrum.”

De oplossingen van Rite-Hite verminderen de onderhoudskosten en verhogen de veiligheid.

Moderne docks en deuren

Het koel- en vrieshuis van Jansen Logistics is voorzien van de nieuwste oplossingen van Rite-Hite, gespecialiseerd in onder andere beveiligingsapparatuur (logistieke veiligheidsoplossingen- en Industrial Safety-apparatuur), laadsystemen en alles wat te maken heeft met docks en deuren. “Rite-Hite heeft vanaf het begin van de bouw over onze schouder meegekeken en oplossingen aangedragen”, zegt Wakker

De coldstore telt nieuwe docklevellers voor de negen laaddocks, twee nieuwe vriesceldeuren en vier Barrier Glider-snelloopdeuren. De Barrier Gliders zijn gemaakt van aanrijdschadebestendige, geïsoleerde panelen en voorzien van een hoogwaardige afdichting die voorkomt dat beide deurdelen vastvriezen.

“We hebben twee tunnels gecreëerd met snelloopdeuren van het type FasTrax Freezer. Hierdoor hoeven de deuren niet vaak open en h

oeft de vriezer als gevolg daarvan minder vaak aan. Dat is een fikse kostenbesparing.” De Eclipse-dockshelters van Rite-Hite zorgen voor hoogwaardige afdichting zodat warme lucht van buiten het pand niet kan binnendringen. “Ze sluiten perfect af”, glundert Wakker. “Op deze manier kunnen we onze producten goed houden. We hoeven veel minder vaak te koelen en ook dat is weer een kostenbesparing.”

Geen hoofdpijn meer van ijs

De problemen met te veel ijs- en condensvorming zijn voorgoed verleden tijd, zegt Wakker: “Het kwam weleens voor dat een medewerker in een kantelbak op een heftruck naar het plafond moest om met een bezem het aangekoekte ijs te verwijderen. Met de komst van de nieuwe vriesceldeuren hebben we hier geen last meer van.”

Bijkomend voordeel is dat de veiligheid in de omgeving is toegenomen. “Een goed voorbeeld is dat de snelloopdeuren in de transporttunnels, waar veel pallets doorheen gaan, zijn uitgerust met bewegings- en aanwezigheidssensoren. De deuren sluiten in principe automatisch, maar als er iets tussen de deuren komt, dan gaat het systeem plat om te voorkomen dat de deuren zich volledig sluiten.” n

Leen Wakker: “Dankzij de nieuwe vriesceldeuren hebben we geen last meer van te veel ijs en condens.”
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven