Best Practice

DACHSER Waddinxveen heeft zich met name de afgelopen twee jaar ingezet voor de verdere verbetering van de kwaliteit in de loods. Met uitstekend resultaat, zegt warehousemanager Ronnie Holtrop: “Er is een kwaliteitsteam aangesteld, nieuwe medewerkers volgen een op maat gemaakt inwerktraject en door honderd procent scanning kunnen klanten de zending volgen. De goede samenwerking met Crown Intern Transport, onze leverancier van elektrische pallettrucks, heeft bijgedragen aan de optimalisering van onze dienstverlening”.

Introductieprogramma

Holtrop, ‘Warehouse Manager Waddinxveen’, houdt zich graag bezig met ontwikkelingen in de loods van DACHSER. “De afgelopen tijd hebben we een speciaal inwerktraject ontwikkeld voor nieuwe loodsmedewerkers. Zo’n introductieprogramma bestond al voor andere functies binnen DACHSER, maar was er nog niet voor loodsmedewerkers. Het traject bestaat uit een lijst met punten die de eerste maand worden doorlopen, van een briefing over de veiligheid tot het veilig verwisselen van de accu’s van pallettrucks. Zelfs een dag mee met een chauffeur is onderdeel van het programma, zodat de medewerkers precies zien wat er met de zendingen gebeurt die zij verwerken. Er is een kwaliteitsteam aangesteld dat bestaat uit ervaren medewerkers die de nieuwe medewerkers begeleiden. De ervaren medewerker vinkt de punten af en zo krijgt iedere nieuwe medewerker dezelfde informatie.”

Dachser Waddingxveen

Uitbreidingen

12,5 jaar geleden startte DACHSER in Waddinxveen met een warehouse van zo’n tienduizend vierkante meter. Inmiddels is de oppervlakte uitgegroeid tot 27.000 vierkante meter en is er een extra pand bijgekomen van 5300 vierkante meter. De interne logistieke processen zijn gedurende de jaren aangepast om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de ruimte. De verschillende types elektrische pallettrucks spelen een essentiële rol in het laden, lossen en verplaatsen van goederen. Een goede partner die kwalitatieve trucks kan bieden en daarnaast snelle reparatieservice verleent, is dan ook van cruciaal belang. Deze partner heeft DACHSER Waddinxveen gevonden in Crown Intern Transport B.V.

Crown

In Duitsland, waar ook het hoofdkantoor van DACHSER is gevestigd, werd al langer samengewerkt met Crown. In 2015 overwoog ook Waddinxveen om over te stappen op deze leverancier. Er was sprake van zowel vervanging als uitbreiding van de interne vloot. Holtrop: “We kregen eerst een aantal testtrucks om te kijken of het merk bij ons paste. De testfase is goed doorlopen en na overleg met facility manager Johan Möhle en het management is er een aantal trucks aangeschaft. In overleg met het hoofdkantoor zijn we de jaren hierna pallettrucks gaan leasen. Het voordeel hiervan is de voorspelbaarheid van de jaarkosten. We hebben nu veertig elektrische pallettrucks van Crown in Waddinxveen, waarvan een aantal wordt gebruikt voor contractlogistiek. In ons warehouse maken we gebruik van de modellen RT4020, WT3040 en DT3040. Het eerstgenoemde model voor intern transport, het tweede voor intern transport en het lossen van trailers en het derde voor lossen én (double stock) laden van vrachtwagens en intern transport. Deze pallettruck is dus zeer veelzijdig inzetbaar”.

Veilig gevoel

Een truck is het belangrijkste ‘gereedschap’ voor een loodsmedewerker; het kostte dan natuurlijk ook wat tijd voordat iedereen aan het nieuwe merk gewend was. Dit was een kwestie van tijd en nu inmiddels de meeste pallettrucks van Crown zijn, leren nieuwe medewerkers gelijk omgaan met het merk. Een groot voordeel dat medewerkers noemen, is de robuustheid van de Crown-machines. In tegenstelling tot andere merken worden bij de elektrische magazijntrucks van Crown zoveel mogelijk onderdelen van staal gemaakt. Dit maakt de machine wat zwaarder, maar ook stevig en robuust. Medewerkers krijgen een veilig gevoel bij de stevigheid van de lendensteunen. Waar deze eerder bij een ander merk nog weleens afbraken als een machine bleef steken tijdens het laden van een vrachtwagen, is daar nu geen sprake meer van. Crown geeft zelfs een levenslange garantie op haar lendensteunen.

Al gauw bleek de kwaliteit van de service van Crown opvallend correct en professioneel. “Bij defecten komt er een monteur langs die een analyse maakt en feedback geeft. Dit is meestal dezelfde monteur die DACHSER en de medewerkers goed kent en meedenkt, wat zorgt voor een fijne samenwerking. Er wordt een offerte opgesteld als er een reparatie nodig is en bij onderhoud wordt er overlegd met de warehousemanager welke palletwagens wanneer het beste gemist kunnen worden, zodat er zo weinig mogelijk hinder te merken valt”, aldus Holtrop. Op deze manier kan DACHSER ook weer de beste en snelste service verlenen aan eigen klanten.

Dachser Waddingxveen

Algehele kwaliteit in warehouse is verbeterd

De eindconclusie met cijfers kan nog niet worden gemaakt. Na afloop van de eerste leaseperiode zal men bepalen of lease de juiste financieringsvorm is voor wat betreft de aangeschafte trucks, maar daarvoor zullen de gekochte elektrische palletwagens eerst allemaal ‘opgebruikt’ moeten zijn. Dat is nu nog niet het geval; ze worden nog steeds gebruikt. Wel kan worden geconcludeerd dat het er vooralsnog gunstig uitziet en voornamelijk de service is de investering waard. DACHSER hoeft zich geen zorgen te maken om de reparaties, want dit verzorgt Crown. Ook kan worden bevestigd dat de algehele kwaliteit in het warehouse is verbeterd, hier heeft het optimaal functioneren van de palletwagens zeker aan bijgedragen. Verdere uitbreiding van de interne transportvloot is onderweg: er komen een aantal Crown meerijstapelaars type DT3040 bij, voor de najaarspiek.

Naast de samenwerking met Crown, het vernieuwde inwerktraject en het kwaliteitsteam zijn er meer positieve ontwikkelingen. “Het scannen van de zendingen is geoptimaliseerd. Op dit moment wordt nagenoeg honderd procent van de zendingen gescand door middel van een intern Track & Trace-systeem. Dit betekent dat wij eventuele bijzonderheden snel kunnen registreren en goed zicht hebben op welke zendingen er in de loods staan en welke de loods verlaten. De klant kan de zending goed volgen en intern worden de zendingen gevolgd door het camera-volgsysteem. Dit gebeurt volgens de laatste wet- en regelgeving en is enkel bedoeld om de zendingen te registreren. Het kwaliteitsteam is hier eindverantwoordelijk voor en houdt toezicht op deze registratie.”

Kwaliteitsteam

Het aanstellen van een kwaliteitsteam blijkt succesvol; “De ervaren medewerkers vertellen uit enthousiasme en brengen het familiegevoel van DACHSER over bij de nieuwe medewerkers. Zo komen zij in een warm bad terecht en voelen zij zich verbonden met het bedrijf. De uitgebreide uitleg over het omgaan met praktische zaken, zoals de elektrische pallettrucks, wordt gewaardeerd; dit draagt bij aan de algehele veiligheid op de werkvloer. Ook zijn er veel kansen voor de medewerkers. Er zijn volop opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Dit maakt het werk in de loods interessant voor nieuwe collega’s.”

Naast al deze verbeteringen is de communicatie tussen de loods en andere afdelingen ook verbeterd. Er is betrokkenheid en er wordt regelmatig overlegd. Dit zorgt voor nieuwe ideeën en zo wordt continue gewerkt aan het optimaliseren van DACHSERs diensten.

Dachser Waddingxveen

← Terug naar bericht

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven